Festningen 2022 har blitt overført til historiebøkene og rekordmange 18.000 deltakere har lagt festivalen bak seg med et tilsynelatende positivt inntrykk.

Det er i hvert fall inntrykket til kommunikasjons- og markedsansvarlig i Festningen, Rachel Nordtømme, halvannet døgn etter Dimitri Vegas gikk av scenen lørdag kveld.

– Festivalen var en kjempesuksess på alle plan. De publikummerne jeg møtte hadde det kjempefint. Gjennomføringen og alt fungerte veldig bra. Jeg er egentlig litt tom for ord i dag – det var helt nydelig, sier hun til Nidaros.

Er du sliten i dag?

– Ja, ekstremt. Vi har flinke folk som rigger ned nå, og det er mange som har jobbet hardt siste uken. Det er nok mange som er slitne nå. Man blir ganske utladet. Vi har planlagt for at dette skulle bli så bra som mulig i tre år og nå starter jobben mot neste år. Man blir litt tom, fortsetter hun.

Bildeserie

Se alle bildene fra Festningen 2022

Spent på overtenning og ny generasjon

Den blide 33-åringen skryter veldig av de 18.000 menneskene som tok turen til området gjennom helgen.

– Jeg sitter igjen med at hele Festningen 2022 var en kjempesuksess, med tanke på publikumsopplevelsen og det var lite hendelser knyttet til sanitet og sikkerhet. Folk var veldig giret, men oppførte seg bra. Det var ei fantastisk festivalhelg og avslutning på festivalsommeren.

– Hvilke erfaringer har blitt gjort nå etter denne festivalen?

– Vi har ikke rukket å evaluere så mye ennå. Selv om logistikken var bra, var det noe kø ved inngangen og i baren til tider, men med 18.000 personer, der mange kommer på samme tid, blir det litt kø «læll».

Etter to år med pandemi og lite festivaler, var det knyttet spenning innad i staben til hvordan de yngste gjestene skulle takle å dra på festival. Nordtømme kan konkludere med at det gikk fint.

– Vi var spent på om at publikum kunne komme med fullstendig overtenning, og at det er noen årskull som verken har vært på festival eller byen før. Det var en del som var vel giret på vors, men vi hadde flinke folk som sørget for at alt gikk smertefritt for seg. Det er godt å høre at det ikke var bemerkninger hos skjenkekontrollen og andre er fornøyde med gjennomføringen.

«Hemmelig» suksess

I nærheten av inngangspartiet hadde arrangøren laget til en «hemmelig» klubb. Publikum virket virkelig å ta til seg klubben etter hvert som ordet spredte seg.

– Det var lang kø utenfor, så vi oppnådde det vi tenkte med klubben. Artisten Ka2 skulle ikke spille hos oss, men han satte plutselig i gang med å spille inni teltet. Det tok helt av, sier hun og legger til at Ka2 hadde spilt hjemme hos en konkurransevinner tidligere på dagen.

Pia (19) og Julianne (19) skulle bare finne toalettet. Så endte de opp en helt annen plass: – Terningkast seks

Er «hemmelig klubb» noe dere kommer til å fortsette med?

– Vi ser at en klubb med «silent disco» (diskotek der deltakerne hører musikk kun gjennom øretelefoner, journ.anm.) var veldig populært. Vi skal finne ut av hva vi skal gjøre av nytt til neste år og drive med konseptutvikling. Vi skal prøve å finne på noe nytt hvert år, lover markedssjefen.

Nærmer seg første bookinger

Hun opplyser at de ikke har rukket å starte med evalueringen ennå, så når Nidaros spør om det var noe var noe som ikke fungerte, tar Nordtømme seg en liten tenkepause før hun svarer:

– Ikke som jeg har hørt, egentlig. Det ble kanskje litt mye kø på matserveringen. Kanskje man kan få flere aktører med til neste år, men det avhenger av plassen på området. Det får vi ta med oss, og vi tar til oss alle tilbakemeldingene vi får fra publikum.

Hvilke tilbakemeldinger har dere ellers fått fra publikum?

– Av det jeg har sett i sosiale medier, er det veldig positivt. Folk gir mye av seg selv under festivalen, men er også flinke til å gi tilbakemeldinger på Instagram og Facebook, der de takker oss for festivalen. Det er veldig gøy.

Planleggingen av 2023-utgaven av festningen er godt i gang allerede, og Nordtømme forteller at de er i ferd med å sikre to artister de knytter store forventninger til, men kan ikke si hvem ennå.

– Vi har så godt som booket to artister som vi slipper rundt oktober. Det er noen jeg tror publikum blir veldig fornøyd med, og billettene kommer til å fly ut, tror jeg.