(Trønderdebatt)

Årsmøtet i Rosenborg Ballklubb har nettopp bestemt at klubben forpliktes til å støtte en norsk boikott av fotball-VM i Qatar. Da forslaget fra tre av klubbens medlemmer ble vedtatt med overveldende flertall, var det ikke takket være klubbstyret, som er valgt til å forvalte klubbens verdier. For Rosenborg-styret hadde ikke stort annet å komme med enn å presentere talepunkter fra Norges fotballforbund.

Saken er altså som følger: Fotball-VM i 2022 skal foregå i et diktatur med grov undertrykkelse, religiøse lover, slaveliknende arbeidsforhold, lovbestemt kvinneundertrykkelse, og så klart forfølgelse av skeive.

I kveldens årsmøtedebatt ville Rosenborgs styreleder Ivar Koteng ha medlemmene med på at det var i tråd med klubbens åpenhetsverdier å støtte norsk deltakelse i dette mesterskapet. «Rosenborg har jo åpenhet som en av sine verdier. Det å lukke ei dør, i stedet for å påvirke, selv de håpløse regimene…vi tror at påvirkning bidrar til noe bra», sa Koteng, som om nettopp det å gå i bresjen for en internasjonal boikott av mesterskapet ikke er å påvirke.

Les også

Gjør det rette: Si nei til VM i Qatar

Men synet Rosenborg-styret representerte, om at dette landet skulle revurdere sin politikk fordi Norges Fotballforbund reiser til Qatar på studietur for å «påvirke», er for å være ærlig langt mer naivt enn fotballsupporternes mål om at en boikott vil kunne skremme FIFA fra å la flere diktatorstater kjøpe seg et mesterskap.

LES I NIDAROS: Slik reagerer RBK-fansen etter vedtaket om Qatar-motstand: - Vi gjør klubben stolt

Nå begynner det å monne med toppklubber i Norge som krever at det går en grense for skitten politikk i fotballens verden. En hel del tyder nå på at Norge kan komme til til å boikotte fotball-VM i Qatar. Det vil være en seier for fotballens idealer, og for menneske- og arbeiderrettigheter. Rosenborg ga i kveld sitt bidrag til at Norges Fotballforbund kan sette fornuft foran feighet.

Til styrets forsvar skal det sies at verken Ivar Koteng eller Karen Espelund virket helt overbevist over sine egne argumenter for å gå mot boikott av Qatar-VM. Begge luftet åpent sin tvil. «Norge er en svært liten fotballnasjon», sa Koteng. Hans frykt var at «vi får ingen effekt av det».

Men hvis vi er så små at det ikke spiller noen rolle hva vi gjør, er det jo rart at vi i det hele tatt spiller kvalifiseringskamper til VM? Både Koteng og toppene i Norges fotballforbund som har fremmet det samme synet, kunne kanskje gjort klokt i å se for seg det politiske spillet rundt boikott av Qatar-VM slik de kommer til å følge med på kvalifiseringen til Qatar-VM. For heldigvis er det slik at nesten alle land spiller kvalifiseringskamper til VM, store som små. Og hver av disse kvalifiseringskampene er tellende.

Et uventet resultat fra et lite land, kan ha store konsekvenser for langt større fotballnasjoner.

En erklæring fra «lille» Norges Fotballforbund om boikott av et så skammelig mesterskap som det som vil avholdes i Qatar i 2022, vil på samme vis gjøre mesterskapet til det norske landslagets mesterskap. Det vil kunne vise seg å være det viktigste bidrag Norge noen sinne har gitt fotballverden, og gjøre det mulig for langt flere å komme etter.

Og enda viktigere: Det vil kunne være begynnelsen på slutten for internasjonal toppidrett som en slags uregulert frisone for politiske og økonomiske banditter, som ofrer menneskeverdet til forsvarsløse mennesker for å renvaske imaget til diktatorstater.

Vi er flinke til å se på oss selv som en humanitær stormakt her i Norge, akkurat som vi er flinke til å snakke om Rosenborgs åpenhet og sunne verdier her i Trondheim. Vi er imidlertid ikke så flinke til å holde de samme verdiene høyt når det faktisk koster oss noe. Men det er jo i nettopp disse situasjonene verdiene virkelig betyr noe. Medlemmene i RBK viste i kveld at det finnes ting som er viktigere enn fotballmesterskap - nemlig fotballens idealer.

Rosenborgstyret skal være glade for at de har klubbmedlemmene. Og for at det er klubbmedlemmene som bestemmer.

Vi gjør oppmerksom på at Snorre Valen kjenner én av forslagsstillerne, Kenneth Kjelsnes, personlig. -red.