Med rekordhøye strømutgifter, økt lånerente, høyere matvarepriser og bensin- og dieselpriser milevis over det de var for ett år siden, trodde de fleste at bunnen var nådd. Det er imidlertid nå de virkelig dårlige nyhetene begynner. Som en bonus, kom Trondheim kommune mandag med ytterligere et skudd for baugen til dem som sliter med å få endene til å møtes.

De kommunale avgiftene for renovasjon, vann og avløp og feieravgift vil øke fra 10.390 kroner i 2022 til 12.090 neste år – for en vanlig trondheimsfamilie – i kommunedirektørens forslag til budsjett. Det betyr en økning på 1.700 kroner året, som altså utgjør 16,4 prosent. I tillegg kommer økning i eiendomsskatten. At det også blir dyrere å parkere, å kjøre med piggdekk og dyrere kulturskoletilbud for ungene, hjelper ikke akkurat på.

Les også

«Skal ikke en kommune ha lov til å si nei?»

De dårlige nyhetene stopper ikke nødvendigvis med det. 6. oktober leverer regjeringen utkastet til statsbudsjett, og der kan det komme ytterligere innstramninger, advarer ordfører Rita Ottervik.

Jeg snakket søndag med en fortvilet kompis, som med det han fikk utbetalt etter skatt, fortsatt hadde 3.000 kroner for lite til å dekke selv basisutgiftene per måned. Det sier seg selv hvilken følelse han sitter med, når han mandag våkner opp til ytterligere 16 prosent økning i kommunale utgifter.

Det hjelper ham fryktelig lite at det er krigen i Europa og børsnedgangen som er årsaken til dette. 215 kroner billigere barnehage i året og gratis SFO til førsteklassinger hjelper kun familiene som har unger i rett alder, men hva med resten?

Les også

«Det handler om verdighet»

For familien Krokstad, som Nidaros snakket med i forbindelse med det nye kommunebudsjettet, vil det i praksis bli en økning på minst 1.700 kroner i året bare i årsgebyrer på vann, avløp, renovasjon og feiring. De har tre barn, men heldigvis én av dem i skolealder. Det gjør at de «kun» får rundt 6.000 kroner i månedsutgifter til barnehage.

Det er ikke bare dem som får lide. Husleien for kommunale boliger øker med 8,6 prosent. Og den virkelige moroa begynner når kommunen vil ha full uttelling av eiendomsskatten. Dette blir nemlig lagt som premiss i budsjettet, men eksakt hvor mye den vil utgjøre for hver enkelt, vil ikke framkomme før kommunen er ferdig med sin kartlegging og taksering av boliger i mars 2023.

Les også

«Krise? Ikke fortvil, nå kommer sparetipsene fra finanseliten»

Et eksempel kommunen selv har brukt, tyder på at eiendomsskatten for en barnefamilie i en bolig på 150 kvadratmeter vil øke med 850 kroner, fra dagens 11.640 kroner til 12.490. Låter ikke avskrekkende i seg selv, men på toppen av alt annet, kan det bli dråpen som gjør at en familie ikke klarer å få det til å gå rundt lengre.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er inne i sin siste budsjettprosess som ordfører. Er virkelig dette budsjettet hun vil skal bli hennes ettermæle? Kan det virkelig være nødvendig at småbarnsfamiliene blir straffet så knallhardt, i en kommune som på ingen måte har slitt, de siste årene?

Les også

«Er det noen voksne der vi kan prate med?»