Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har på sine nettsider skrevet at de mandag skal holde to timer med «folkeopplysning» på Torvet i Trondheim.

SIANs arrangementer har ved flere anledninger ført til bråk og vold. For to år siden ble det voldsomme opptøyer da SIAN besøkte trønderhovedstaden.

Over 20 politibetjenter

Politiet har varslet at de vil være til stede under arrangementet, med et «tilfredsstillende antall» betjenter som gjør at arrangementet kan foregå i trygge rammer for alle.

Én time før demonstrasjonen er ventet å starte, forteller Nidaros' utsendte at det er fire panserbiler og over 20 politibetjenter på Torvet. Det er også utplassert politi på taket til bygningen som huser Hevd.

– Vi har begynt å forberede oss på en meldt demonstrasjon på Torvet. Vi ønsker ikke å gå i detalj på hvordan vi organiserer det taktisk, sier operasjonsleder Roger Mogstad ved Trøndelag politidistrikt.

Han påpeker at det var en uheldig episode to år tilbake i tid, men at gjennomføringen i fjor foregikk på en trygg måte.

– Vi prøver samme oppskrift som i fjor. Vi er en nøytral part i dette. Vår jobb i dag er å verne om ytringsfriheten, og sikre at meningsbærere og motdemonstranter kan ytre seg trygt på offentlig sted, sier Mogstad.

Bråk i 2020

I 2020 førte motdemonstrasjoner til bråk på Torvet i Trondheim. Hundrevis av motdemonstranter møtte opp på utsiden av sperringene som politiet hadde satt opp på forhånd.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt uttalte til Nidaros i forrige uke at han håper at motdemonstranter ikke møter opp.

– Min henstilling er at motdemonstranter avstår fra å møte opp. SIAN er først og fremst ute etter at det kommer motdemonstranter slik at det blir mye oppstyr rundt demonstrasjonene deres. Vi håper man markerer seg ved å ikke møte opp.