«Flere meldere i hele distriktet som ringer politiet og melder om to kraftige lys på himmelen som har lyst lenge».

Slik starter Twitter-meldingen fra politiet i Trøndelag onsdag kveld.

– Det har vært telefoner fra Stjørdal, fra Namdalen, fra hele distriktet, sier operasjonsleder Roger Mogstad i Trøndelag politidistrikt.

– Innringerne har ikke virket bekymret, men mer undrende, og da har de valgt å ringe politiet for å få svar.

Han kan opplyse om at det er planetene Jupiter og Venus som sees og at de vil være veldig tett og synlig på himmelen onsdag.

Politiet rykket med andre ord ikke ut.

– Vi har sjekket med Forsvaret, de har ingen aktivitet. En politipatrulje i Namdalen mente det var to stjerner. Og så har vi etterforsket oss fram, og våre kilder - som VG, sier jo at det er Venus og Jupiter som er spesielt synlig i dag, sier Mogstad.

Har du fått med deg Venus og Jupiter over Trondheim? Send oss dine bilder til [email protected]

– Veldig interessant

Venus er av de planetene vi ser som lyser kraftigst på himmelen. Men de siste dagene har planeten fått en følgesvenn. Fenomenet er omtalt i flere av landets aviser de siste dagene.

Firdaposten har blant annet snakket med Norsk Astronomisk Selskaps leder Erik Sundheim for å få høre hva vi nå kan oppleve.

– Ja, dette er veldig interessant. Det er det vi kaller en sammenstilling mellom to planeter. Det er Venus og Jupiter vi ser i vest-sørvest, sier han til Firdaposten.

På engelsk blir fenomenet i astronomien kalt en conjunction. Det kan gå år mellom at to planeter kommer så tett på hverandre for vår synsvinkel på jorda, men nå har vi altså perfekte forhold for å se de to planetene sammen.

Astrofysiker Håkon Dahle påpeker overfor Drammens tidende at planetene i virkeligheten ikke er spesielt nære hverandre. De er faktisk flere hundre millioner kilometer fra hverandre.

Astrofysikeren sier at det ikke er så sjeldent, og at det er et par år til neste gang vi får se det samme på himmelen.

– Så det er verdt å få med seg, folk må komme seg ut?

– Ja, de trenger bare å kikke ut av vinduet, svarer Dahle.

– Hvor lenge vil vi kunne se planetene?

– I morgen vil de være litt lenger unna hverandre, det vil ikke være så stor forskjell fra i dag, men de glir sakte, men sikkert lenger fra hverandre. Venus kommer nå høyere og høyere på himmelen og kommer til å være synlig i mange måneder, mens Jupiter vil synke ned mot horisonten og drukne i sollyset. Vi ser de hele tiden, men hvis de står for nært sola på himmelen er det vanskelig.

Myteomspunnet

Selv om det er Venus som virker å være den største av dem, så er det fjernt fra sannheten. Den minste av de to lysende prikkene vi ser på himmelen, er gasskjempen Jupiter, som er den største planeten i vårt solsystem. Venus er omtrent på størrelse med jorda, bare litt mindre. Den går i bane innenfor jorda og bruker seks måneder på sin ferd rundt sola. Jupiter med sine 80 måner er 400 ganger så stor som Venus, og den bruker 12 år på å runde sola.

Det er mange astronomer som har lansert teorien at stjerna som lyste på himmelen rundt Jesu fødsel, nettopp kan ha vært en slik sammenstilling mellom Jupiter og Venus der de to har stått helt sammen.

– Det er i dag programvare som regner ut hvor planetene var plassert på ulike steder og datoer. Rundt det som er blitt regnet for å være året Jesus ble født skal det ha vært en slik sammenstilling sett ifra den regionen, sier Sundheim til Firdaposten.

Men dette er bare en av mange teorier om kva som kan ha vært stjerna fra juleevangeliet. Det kan også ha vært en supernova, som er en stjerne som eksploderer og lyser sterkt.