Politiets nettpatrulje har de siste ukene mottatt et titalls henvendelser med saker der trøndere i alderen 14 til 35 har blitt presset for penger etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera, heter det i en pressemelding fra politidistriktet.

«Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler», heter det i pressemeldingen.

Dette bekymrer politiet.

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy.

Dette er politiets råd:

Forebyggende råd:

  • Ha et bevisst forhold til hva du deler
  • Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier
  • Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle
  • Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat

Om du er utsatt:

  • Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav
  • Snakk med en voksen og få hjelp
  • Anmeld saken til politiet

Politiet har den siste tiden registrert saker i flere kommuner i Trøndelag, og oppfordrer til varsomhet når man chatter med personer man ikke har møtt i det virkelige liv.

– Dette er organiserte kriminelle som framstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Kjønnøy.

Ofte starter det med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform.

Hun oppfordrer også til å ta kontakt med politiet om man blir utsatt for seksuell utpressing på nett.

«Den som er utsatt for dette har ikke gjort noe galt eller ulovlig. Selv om det føles skambelagt, er det viktig å ikke sitte alene med dette», heter det i pressemeldingen.

– Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Anita Kjønnøy i pressemeldingen.