Gå til sidens hovedinnhold

Planer om utenlandstur i høstferien? Da bør du lese dette

Det er fortsatt mange i Trondheim som må belage seg på karantene etter tur til Sverige og andre land. Det gjelder særlig barn og ungdom.

Fredag 11. juni innførte regjeringen nye reiseregler.

Fra denne datoen har fullvaksinerte og de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, sluppet karantene ved innreise til Norge. De må vise gyldig koronasertifikat.

Per fredag 10. september gjelder karantenefritaket for de 116 532 personene i Trondheim som har fått to doser med koronavaksine.

I tillegg kommer de som har blitt smittet siden starten av mars. 3031 innbyggere har testet positivt i denne perioden.

Tusenvis får ikke fritak

Men de rundt 88.000 personene som enten er uvaksinerte eller bare har fått én dose, må fortsatt i karantene etter tur til land som ikke er grønne.

De kan teste seg ut etter tre dager, hvis prøven viser negativt resultat.

Det betyr at de aller fleste under 18 år må tre dager i karantene.

Det er også rundt 60 prosent mellom 25 og 39 år i Trondheim som ikke er fullvaksinert ennå (se tabell nederst i artikkelen).

Det er nå bare Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, samt én region i Nord-Finland, som er grønne i Europa.

Mulig revurdering senere i september

EU har andre regler enn Norge for barn som ikke er fullvaksinert.

Så lenge foreldrene har fått to doser, eller har gjennomgått covid-19, unngår også barna karantene ved reiser mellom EU-land.

Dette er ikke aktuelt for nordmenn ennå, forklarer statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet:

– Spørsmålet om barn som ikke er vaksinert skal i innreisekarantene, vil bli behandlet når vi skal vurdere å gå over til en normal hverdag med økt beredskap, skriver han i en e-post til FB.

– Det vil etter planen kunne skje når vi er nærme ambisjonen om at 90 prosent av alle voksne skal være fullvaksinert. Per nå ser det ut til å kunne skje i løpet av september. Men det er data, og ikke dato som avgjør dette spørsmålet.

Barn blir ikke fullvaksinert

Torsdag 9. september hadde 78,8 prosent av Norges befolkning over 18 år fått to doser.

Det er dermed fortsatt mange som må vaksineres før målet om 90 prosent oppnås.

– Hvorfor må barn fortsatt i innreisekarantene?

– Det er ikke et særskilt krav om karantene rettet mot barn. Kravet om innreisekarantene ved innreise fra land og områder som ikke er grønne, gjelder alle som ikke er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19, sier statssekretær Korkunc.

– Men problemstillingen knyttet til barn er blitt aktuell fordi barn ikke har samme mulighet til å bli fullvaksinert.

Rekker ikke før ferien

Barn under 12 år får ikke tilbud om vaksine, og de mellom 12 og 15 år skal bare ha én dose. De regnes dermed ikke som fullvaksinert.

Skal familien på høstferie til utlandet, må derfor barnet tre dager i karantene selv om han eller hun har fått vaksine.

For 16- og 17-åringer er to doser anbefalt, men de rekker ikke å få andre dose innen høstferien. Det skal gå åtte til 12 uker mellom dosene for denne aldersgruppen.

Vaksinasjonsgraden viktigst

Korkunc svarer ikke direkte på FBs spørsmål om hvorfor regjeringen vil vente til 90 prosent er fullvaksinert før det gjøres endringer i innreisekarantene.

Han gjentar at det er data og ikke datoer som bestemmer når samfunnet kan åpnes helt opp.

– Regjeringen vil fatte en beslutning basert på en helhetlig vurdering og et faglig grunnlag fra Helsedirektoratet og FHI, sier Saliba Andreas Korkunc.

Han peker på følgende tre hovedområder som avgjørende: Utviklingen i sykdomsbyrden, kapasiteten i helsetjenesten og fremdriften i vaksineringen.

– Og den viktigste faktoren vil være at vi er nær ambisjonen om at 90 prosent av den voksne befolkningen skal bli fullvaksinert, skriver statssekretæren.

Kommunens dekning

Så stor andel er fullvaksinert i de ulike aldersgruppene i Trondheim (per 10. september):

  • 85+: 93,8% og 92,3%
  • 75-84: 99,2% og 99,4%
  • 65-74: 96,2% og 94,9%
  • 55-64: 95,7% og 92,6%
  • 45-54: 92,6% og 84,7%
  • 40-44: 89,3% og 72,5%
  • 25-39: 84,3% og 38,7%
  • 18-24: 91,9% og 61,3%
  • 16-17: 74,1% og 11,9%
  • 12-15: 4,1% og 0,3%

PS: Fredag 10. september bestemte regjeringen at koronasertifikatet etter gjennomgått covid-19 blir grønt i 12 måneder. Det betyr at de som har vært smittet, slipper vanlig karantene et helt år i etterkant dersom de er nærkontakter til et smittetilfelle.

Men dette gir ikke endringer for innreisekarantene. Der er det fortsatt seks måneder etter koronasykdom som gjelder for å få karantenefritak.

Kommentarer til denne saken