Nettavisen: – Jeg må si at jeg er nervøs, forteller en spent Per Sandberg (60) til Nettavisen i forkant av åpningen av sin nye bar, Grand Bar, på Grand Hotel i Halden.

Sammen med kjæresten Bahareh Letnes (30) har trønderen og den tidligere politikeren i flere måneder ventet på å få åpne baren, som ligger sentralt plassert rett ved Halden stasjon. Grunnet koronasituasjonen har åpningen blitt utsatt opptil flere ganger, men i dag er endelig dagen her.

Letnes gleder seg til å se hvordan alt har gått mot slutten av dagen.

– Det blir godt å komme i gang. Se hva vi mangler, hva vi har glemt og sånne ting. Nå tror vi at vi har helt kontroll, men det får vi jo ikke se før vi stenger i kveld. Sånn sett blir det deilig å bli ferdig med selve åpningen, forteller hun.

Får hjelp av pensjonert bartender

I første omgang er det selve baren og en vinstue som åpner, med både mat- og drikkeservering. I neste omgang ønsker paret også å åpne restaurant i samme lokale.

Mens Bahareh tar seg av alt hva gjelder daglig drift og økonomi, skal Per stå bak baren og tappe øl. Også Bahareh skal stå i baren, og får god opplæring av en pensjonert bartender med godt over 40 år i bransjen.

– Målet er at Bahareh skal bli landets beste bartender. Så vi får litt drahjelp i starten. Men det å tappe en øl tror jeg at jeg skal greie, sier Sandberg og ler.

Selv har 60-åringen barerfaring fra 1977, i tillegg til at han tidligere har jobbet som servitør på Geilo. Om kunnskapene fortsatt sitter, gjenstår å se. Letnes har på sin side flere år med erfaring fra hotell- og restaurantbransjen.

– Jeg har jobbet i bransjen i seks-syv år, og takler stress på jobb, forteller Bahareh.

Baren holder åpent hele helgen, inkludert på 17. mai. 30-åringen tror erfaringen fra bransjen kommer godt med, kanskje særlig på den kommende nasjonaldagen.

– Jeg har jobbet mange ganger på 17. mai med masse folk, og har alltid fått beskjed om at jeg takler stress godt. Så det er jeg ikke bekymret for, sier hun.

– Vi er et godt team

Per og Bahareh har gjort mye i forkant av åpningen, og har de siste månedene satt inn støtet før den store dagen. Per har selv laget snekret både piano og enkelte elementer bak baren, og beskriver seg selv som «poteten» i samarbeidet.

– Vi er et godt team. Jeg er god på noe, også er Bahareh veldig god på andre ting. Jeg er jo liksom poteten. Maler litt og snekrer litt, men det tekniske - det får jeg hjerteinfarkt av, sier Per humoristisk.

Både han og kjæresten er forberedt på at det muligens vil oppstå noen fartsdumper underveis nå som baren omsider har åpnet dørene.

– Jeg håper kundene tilgir oss, for det blir masse feil i løpet av helgen, sier Per og ler.

– Feil blir det uansett, men sånn er det. Jeg håper folk har forståelse for at dette er første gang vi skal drive bar, og litt feil kan det bli. Vi kan ikke alt 100 prosent, men jeg og Per har evner, og vi tar ting fort, skyter Bahareh inn.

Korona-påvirket

Koronautbruddet har altså ført til utsettelse opptil flere ganger, og det er ikke til å stikke under stol at også økonomien har blitt påvirket. Det har derimot ikke gått så galt at bardrømmen ikke kunne bli noe av.

– For oss har det ikke vært ille. Det var mye verre for de som allerede var etablert og måtte stenge. Vi var jo heldige som kunne sette en stopper for vareleveranser og slike ting. Det er jo klart at faste kostnader har påløpt hele tiden, men for oss har det ikke vært særlig dramatisk i forhold til alle andre. Det er klart at vi har tapt omsetning, men nå er vi bare glade for å være i gang, forteller Sandberg.

Han har tidligere uttalt at han ønsker å jobbe som taxisjåfør i sin nye hjemby, men overfor Nettavisen avkrefter han at dette er noe han har hatt som en sidejobb nå mens han har ventet på at baren kan åpne.

– Jeg har tatt kjøreseddel, og er klar for det. Men jeg har ikke tjent en krone på taxikjøring, fastslår han.

I dag åpnet omsider baren, men koronakrisen er enda ikke over. Derfor er Per og Bahareh nøye på å følge myndighetenes tiltak og anbefalinger. Blant tiltakene er god håndhygiene, hanskebruk og hyppig desinfisering, i tillegg til at enkelte bord og stoler i baren ikke vil bli tatt i bruk for å sikre at gjestene holder god avstand.

– Vi har store arealer tilgjengelig, så for oss er det ikke noe problem. Så vi vil snakke med gjestene, og be dem vise hensyn, forteller Per.