Opptaket til NTNU er klart: Dette er de ti studiene med høyest krav

Flere søkere enn noensinne er tilbudt studieplass ved NTNU, men poengkravene er høye.

DEL

– Nå gleder vi oss skikkelig til å ta imotstudentene på campus. Det blir spennende å få dem på plass, sier konstituert prorektorfor utdanning Berit Kjeldstad i en pressemelding fra NTNU fredag.

16.735 tilbud om studieplasser er sendt ut av NTNU i år. 13.893 søkere får tilbud om å komme inn i Trondheim. 1.614 til Gjøvik og 1.228 til Ålesund, skrives det i pressemeldingen.

Høyest krav

De tre studiene med høyest poengkrav for å komme inn er medisin med en poenggrense på 67,9 for ordinært opptak, industriell økonomi og teknologiledelse med 64,8 og profesjonsstudiet i psykologi med 64,6


I tillegg meldes det at det er høyere krav for helsefagutdanningene.

54 prosent av de som er tilbudt plass ved NTNU er kvinner og øker på noen områder som er regnet som mannsdominert, som for eksempel informasjonsteknologi.

Andelen menn øker til gjengjeld for medisin og har passert 30 prosent, men fortsatt domineres helsefagene av kvinner.

150.000 søkere

Nasjonalt er det nesten 150.000 personer som har søkt om studieplass, skriver NTB.

– Annerledesåret 2020 fortsetter å sette rekorder, men i denne sammenhengen er det med positivt fortegn. Nå kan over 100.000 glede seg over å skulle ta steget inn i studielivet, kanskje for aller første gang. Det er godt nytt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

– Kompetanse blir det viktigste drivstoffet for både offentlig og privat sektor i årene som kommer, legger han til.

Av de 149.541 som søkte, er over 135.742 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak.

Det betyr at det er 12 prosent flere kvalifiserte søkere i 2020 enn i 2019.

Flere har ikke fått plass

Totalt har åtte av ti kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har mer enn halvparten kommet inn på sitt førstevalg.

I år er det 27.743 kvalifiserte søkere som ikke har fått plass i hovedopptaket. Det er en økning fra i fjor, da tallet var 21.669. I 2018 gjaldt dette 26.657 søkere.

– I år er det rekordmange kvalifiserte søkere. Det er veldig bra. Det betyr at næringslivet, sykehus og skoler om et par år vil få tilgang på enda flere flinke folk. Når flere søker og flere er kvalifisert til plassene, er det også naturlig at poenggrensene for å komme inn på populære studier går noe opp, sier Henrik Asheim til NTB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken