(Bergensavisen)

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen har erklært forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe persona non grata ved UiB. Direkte oversatt fra latin: «en uvelkommen person».

Resolusjonen ble vedtatt under et møte mandag.

Leder av Studentparlamentet, Aksel Haukom, mener det hele er beklagelig.

– Ola Borten Moe har ikke vist interesse for verken studentene eller sektoren han representerer. Nå har studentene våre talt, og de ser statsråden som uønsket ved Universitetet i Bergen, uttaler han i en pressemelding og legger til:

– Vi kan simpelthen ikke ha en minister som kaller oss «pubertale» når vi tar opp saklig kritikk på atferden hans. Vi har fått nok.

– Det er flaut

Ifølge Studvest var det delte meninger om resolusjonen skulle vedtas. Arbeidsutvalget leverte en delt innstilling på forslaget levert av Lars Jacob Ruland Jacobsen fra Realistlista. Flertallet i utvalget ønsket ikke å innstille forslaget.

Studentavisen beskriver en het debatt på Det Akademiske Kvarter mandag ettermiddag.

– Jeg hadde elsket å være Ola Borten Moe i kveld. Dette vedtaket bekrefter så mange av de karakteristikkene han kommer med av oss. Heller enn å heve oss over en godt voksen mann og hans språkbruk, hiver vi oss pladask ned i sølen sammen med ham. Det er flaut, sier Siver Myksvoll-Rannestad, medlem av Moderat liste, til BA.

June Trengereid Gruer er medlem av Sosialdemokratisk liste. Hun er også misfornøyd med hva som nå er vedtatt.

– Det er skuffende at vi forlater et prinsipp vi har hatt i en årrekke om at man prater med dem vi er uenige med. Jeg lurer på hvordan de mener at vi skal kjempe studentenes sak videre nå, skriver hun til BA.

Også uønsket i Oslo

I forrige uke ble en lignende resolusjon vedtatt av studenter ved Universitetet i Oslo. Her er Borten Moe også erklært persona non grata.

— Han har konsekvent vist at han ikke ønsker å tale studenters sak. Det viste han når han ikke viser bekymring for studenters negative psykiske helse etter resultatene i SHoT-undersøkelsen ble lansert. Han truer gratisprinsippet i norsk høyere utdanning ved å forsøke å innføre studieavgift for utenlandske studenter. Statsråden tukler med studenters, og sektorens, fremtid når det kuttes i forskningsmidler, skrev Studentparlamentet i Oslos leder Oline Sæther i et innlegg i Khrono i forrige uke.

«Ola Borten Moe er ikke vår minister», kalte hun innlegget.

Ministeren svarte på kritikken fremlagt av Khrono etter UiOs erklæring, med følgende utsagn:

— Det er ingen av oss som kommer videre ved at vi nekter å snakke sammen eller kansellerer hverandre. Det er en pubertal uttrykksform, sier han om studentenes erklæring.