(Nettavisen): 1. februar blir en merkedag i Trondheim. Da skal den nye VM-hoppbakken i Granåsen innvies. Men hvem fortjener å få det ærefulle oppdraget med å hoppe først i den nye bakken?

Det er et spørsmål som skaper debatt.

I forrige uke ble klart at Johann André Forfang blir førstemann ut når storbakken i Granåsen skal åpnes. Oppdraget fikk han etter å ha vunnet over Halvor Egner Granerud i trekning.

Dette skaper sterke reaksjoner.

Både kombinertløper Jørgen Graabak og landslagshopper Bendik Jakobsen Heggli synes prosessen bak hvem som får hoppe først i Granåsen er kritikkverdig. De mener i tillegg at det er merkelig at en hopper med lokal tilhørighet ikke blir prioritert.

– Man har forsøkt å finne en løsning som er så korrekt og uangripelig at den blir feil, rotete og kritikkverdig. Intensjonen er helt sikkert god, men utfallet blir ikke godt, skrev Graabak på Twitter forrige uke. Noe også Adressa har omtalt.

– En misforståelse

31-åringen går hardt ut mot prosessen bak tildelingen, og hevder at han selv ble forespurt å være én av to som skulle åpne den nye VM-bakken.

Dette var noe Graabak var positiv til, men så skal han ha fått kontrabeskjeden. Åpningen ble utsatt, og det ble bestemt at det skulle trekkes om hvem som skulle få hoppe først.

– Det kan ha vært litt miskommunikasjon fra informasjonsbærer som gjør at jeg i hvert fall hadde fått forståelse om at jeg var tiltenkt å hoppe først. Men det er for så vidt greit nok, folk kan jo misforstå hverandre. Jeg skal ikke si at noen lyver, jeg håper i alle fall ikke det er tilfelle. Men det er heller ikke kjernen i saken, hovedkritikken går mot den løsningen de velger, utdyper Graabak til Nettavisen.

For Graabak som satser hardt mot VM i Planica, gjorde løsningen med trekning det uaktuelt for han å være med.

Han ønsket ikke ta sjansen på å reise hjem ens ærend fra VM-oppladningen, som ikke ville vært en optimal sportslig løsning, for så å ende opp som tilskuer.

– Idiotisk

Graabak er ikke den eneste som reagerer på prosessen.

Landslagshopper og trønder Bendik Jakobsen Heggli forteller at også han tidligere har hatt inntrykk av at han skulle være blant de første til å hoppe i bakken.

Slik blir det imidlertid ikke.

– Jeg tror ikke jeg var med i loddtrekningen en gang. Det er litt dumt og idiotisk, synes jeg, sier han til Nettavisen.

Heggli synes prosessen har vært «rotete», og reagerer aller sterkest på at det ikke en trønder som hopper først i bakken.

– Spør du meg er det ikke et spørsmål engang om hvem som skal hoppe først. Vi har to trøndere her i Trondheim som er fra Trondheim og er på landslaget, og det er meg og Graabak. Jeg synes de ikke tenker riktig når de velger to stykk som ikke er trøndere til å hoppe først i Trondheims nasjonalanlegg. Det blir litt teit og dumt, sier han.

– Det tar meg sju minutter å kjøre hjemmefra til bakken. Det er det nærmeste man kan få, legger han til.

Åge Skinstad er leder for ski-VM 2025. Han sier han har respekt for Graabak og Heggli sine meninger, og legger til at han synes de er noen flotte typer.

Han svarer slik på kritikken:

– Man må ha respekt for at det er forskjellige meninger om det her, og her ble det da utført som en trekning. Det er vel sannsynlig at det hadde blitt en diskusjon nesten uansett hvem som hadde fått rollen, sier han til Nettavisen.

Skinstad legger til at alle kombinertløpere og hoppere i trøndelagsregionen vil bli invitert til å gjøre sitt første hopp i Granåsen under åpningen.

Les også: På ett punkt ser Rekdal tydelig bedring fra fjoråret: – Ligger veldig godt an

Forfang har forståelse

Graabak støtter uansett Heggli når det kommer til manglende lokal tilhørighet.

– Jeg synes det er litt rart at man ikke har et sterkere ønske om lokal tilhørighet for dem som skal hoppe først. For det hadde vært veldig mulig å få til, både med trøndere som hopper først og meriterte trøndere om man ønsker det. Eller bare en talentfull trønder eller hva det måtte være, sier han.

Både Graabak og Heggli mener en god løsning kunne vært å latt det lokale hoppteamet Trønderhopp velge én kandidat og kombinertteamet Granåsen skiteam velge én kandidat.

Nå blir det uansett Forfang som hopper først. Han er en del av Trønderhopp og har bodd i Trøndelag i flere år, men kommer opprinnelig fra Tromsø.

Forfang har forståelse for at Graabak og Heggli reagerer.

– Jeg var såpass heldig at jeg slapp å forholde meg til hele prosessen. Jeg fikk ikke vite jeg var med i diskusjonen en gang før jeg ble gratulert om at jeg skulle hoppe først. Men jeg skjønner at det kan være frustrerende, sier han til Nettavisen.

– Blir bare surr

27-åringen ser likevel fram til å være den første som hopper i den nye storbakken i Granåsen.

– Det er veldig stas. Jeg har gledet meg veldig til å få på plass et anlegg her igjen. Det er her jeg har lagt ned arbeidet de siste tolv årene i hvert fall. Det er jo hjemmebanen min og bakgården min fra der jeg har bodd hele mitt voksne liv. Så det føles absolutt ut som en hjemmebane.

Det er ikke første gang åpningen av en norsk VM-bakke skaper diskusjoner. Flere reagerte sterkt da bakken i Holmenkollen skulle innvies før VM i 2011.

Bjørn Einar Romøren prøvehoppet da bakken noen dager før Annette Sagen skulle ta det første offisielle hoppet. Det skapte store overskrifter.

Les også: RBK-kapteinen om taus Sæter: – Han må tåle å bli «trimmet» litt

Graabak synes det er viktig å påpeke at kritikken hans ikke er rettet mot Forfang eller Eirin Kvandal, som blir den første til å hoppe i normalbakken. Hun er også en del av Trønderhopp, men kommer fra Mosjøen.

For Graabak sin del kommer frustrasjonen på grunn av prosessen bak.

– Jeg synes man prøver å være så utrolig korrekt. Det skal være så politisk korrekt og uangripelig og alt skal være så nøye gjennomtenkt. Her skal ingen kunne tas på noe, men så blir det bare surr, sier han avslutningsvis.

Den offisielle åpningen av den nye bakken i Granåsen skjer 1. februar klokken 19.00.