(Nettavisen)

– Dette er kanskje det mest dramatiske vi har opplevd i i norsk luftfart i moderne tid, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Nettavisen.

Fra midnatt natt til søndag iverksetter NHO og NHO Luftfart en såkalt lockout i den pågående flytekniker-streiken, noe som betyr at alle flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) blir nektet å gå på jobb.

Hardt mot hardt

Målet er å tvinge NFO tilbake til forhandlingsbordet, hvor NHO mener flyteknikerne har krevd et urealistisk høyt lønnskrav.

Les også: Widerøe har innstilt 30 avganger – sier problemene kan øke utover dagen

– Det settes det hardt mot hardt og utfallet skal jeg ikke forskuttere, men hvis alle teknikerne tas ut, inkludert Babcock som flyr ambulanse for staten, da er vi inne på liv og helse. Ved siden av det er Widerøe veldig viktig for transporten i Norge mellom nord og sør, og uten dem kommer vi ingen steder. Da er vi nær tvungen lønnsnemd, sier flyanalytikeren.

Lockout-varsel er et svært sjeldent grep i norske lønnsforhandlinger, selv om lockout på sett og vis er likestilt med streik. De siste ti årene er det bare registrert to varslede lockouter, for oljeindustrien i 2012 og sykepleierne i 2018. I begge tilfellene ble lockouten stanset like før den skulle iverksettes av tvungen lønnsnemd.

Ber om orientering

Helsedepartementet ber om å bli orientert om konsekvensene av en eventuell lockout, hvor også flyteknikerer som drifter ambulanseflyene i Norge omfattes.

– Vi har bedt om å bli orientert av Luftambulansetjenesten HF om konsekvenser av en eventuell lockout, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i en uttalelse til NTB.

Departementet vil deretter oversende opplysningene til Statens helsetilsyn, som igjen vil vurdere om disse konsekvensene vil medføre fare for liv og helse.

– Det er Statens helsetilsyn som er faglig ansvarlig for en slik vurdering, skriver Bekeng videre.

Regjeringen kan stanse en pågående arbeidskonflikt dersom konflikten setter liv og helse i fare.

20 flyteknikere fra Babcock, som drifter luftambulansene, blir rammet av den varslede lockouten. NHO har iverksatt lockouten, som er en arbeidsstans, i et forsøk på å tvinge flyteknikerne tilbake til forhandlingsbordet. Flyteknikerne gikk til streik etter at lønnsforhandlingene brøt sammen, og flere flyselskaper har måtte kansellere en rekke flygninger.

Blir stående

Lockouten betyr at NFOs 450 flyteknikere vil ikke kunne ta seg av flyene på norske flyplasser. Det vil trolig bety at en meget stor andel av flyene i norsk luftfart kan bli stående på bakken innen kort tid.

– Det jeg håper er at de presses til å møtes og får på plass en løsning før søndag, sier Elnæs.

Les også: NHO: – Vi spekulerer ikke på tvungen lønnsnemnd

Han sier at hvis det ikke kommer en løsning, er konsekvensene enorme, både for ambulansetjenesten, samferdsel og for mange tusenvis av nordmenn som skal på ferie i sommer. De to neste ukene er årets travleste for flytrafikken i Norge.

– Det er en uholdbar situasjon, og det tror jeg alle parter forstår. Sånn kan man ikke ha det over vesentlig tid. For meg virker det som at dette er en situasjon som de må ordne opp i meget raskt, og hvis ikke, vil nok staten bli involvert, sier han.