Årsaken er at han er manntallsført i Malvik kommune og dermed ikke valgbar til styret, heter det i Valgstyrets saksframlegg til dagens møte.

De viser til Valgloven § 3-3 (2):

«Valgbar til kommunestyret og pliktig til å ta imot valg er alle som har stemmerett ved valget og som står innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen på valgdagen, og som ikke er utelukket eller fritatt.»

De skriver videre at han hadde rett til å stå på listeforslaget, men at han måtte levere en erklæring om at han ville være folkeregistrert i Trondheim på valgdagen.

«Ettersom Jakobsen ikke har meldt flytting til Trondheim, er han ikke valgbar. Det blir derfor Merete Letnes Ødegaard som blir fast medlem i bystyret for Industri- og næringspartiet», heter det i saksframlegget.

Øyvind Øyen i bystyresekretariatet forteller at Jakobsen rent juridisk ikke er valgbar i øyeblikket, men at utfallet ennå ikke er bestemt.

– Det gjenstår en del undersøkelser, sier han.

Ordfører Rita Ottervik opplyser at alle fakta ikke er kommet fram ennå og at saken skal diskuteres i et møte kl. 10 i dag.

Etter møtet forteller Ottervik til Nidaros at de har godkjent alt fra valget med unntak av Jakobsen sin posisjon. Det kreves flere undersøkelser for å finne ut om han er valgbar og de kan fatte et endelig vedtak.

– Det vi har vedtatt er at sekretariatet så snart som mulig må få klarhet i om han er valgbar og legge fram en ny sak for Valgstyret, sier Ottervik, og viser da blant annet til at det må undersøkes om det er registrert flytting hos staten, men saken fortsatt er under saksbehandling.

Ukjent for kandidaten selv

Da Nidaros snakker med Jakobsen rett før kl. 08 onsdag morgen, får han sjokk. For dette var han ikke kjent med selv.

– Dette har jeg ikke hørt noe om. Jeg skulle bli kontaktet av Valgstyret, sier han.

Han vet ikke helt hva han skal gjøre nå. Først sier Jakobsen at han må la det synke inn.

Han forteller også at han har prøvd å melde flytting, men at dette ikke ble godkjent. INPs førstekandidat sier at han har vært i kontakt med Valgstyret angående dette. Men det medfører også riktighet at han ennå ikke har kjøpt noe nytt i Trondheim.

– Vi har koblet inn megler og alt, så her er ting på gang. Men jeg klarer ikke på fire måneder å kjøre et valg og samtidig selge et hus. Men jeg har gitt Valgstyret beskjed om dette, sier han, og legger til:

– Dette var en dårlig start på dagen. Men jeg kommer til å overleve dette, det er ikke noe problem.

Må svelges mange kameler

Tirsdag kveld ble også poststemmene for Trondheim telt opp og offentliggjort. Etter dét ble det klart at dagens flertallssamarbeid mellom Ap, SV, Sp og MDG får 31 mandater. I Trondheim trenger man 34 for å sikre flertall. Derfor kan også Industri- og næringspartiets ene mandat bli viktig for om Ap beholder ordførerkjedet eller om Høyre tar tilbake makta.

– Da er det duket for videre spenning og kaos, rett og slett. Det fascinerende er at verken Raaen eller Ranum får til flertall uten å svelge mange kameler, sa Trønderdebatt-redaktør Snorre Valen i går kveld.

Rettelse: Nidaros skrev først at han ikke var valgbar ifølge referatet fra Valgstyrets møte. Det riktige er at han ifølge saksframlegget ikke er valgbar. Feilen ble rettet kl. 08.56.