I dag gikk startskuddet for Hyfer, Trondheims nye tilskudd på festivalfronten. Den tar for seg å få til samarbeid innen forskjellige vitenskaper og samtidig strekke ut hånden til vanlige folk.

– Hyfer blir svært forskjellig fra vitenskapsfestivalene. NTNU har vært veldig silobasert, og folk utenfor instituttene har liten kjennskap til hvor mye spennende som skjer der. Vårt mål er å dele kunnskap på en morsom måte. Det er ikke alltid så lett. Hjernehelse og nevroteknologi – som er blant temaene – er vanskelig å formidle. Vi har derfor valgt litt utradisjonelle metoder for å folk interessert, forteller markedssjef i Hyfer, McKenna Starck.

Elektronisk surfbrett

Metodene varierer fra demonstrasjoner av elektroniske surfbrett til foredrag om matavfall. Men i tillegg finner man foredrag om «breathwork», yoga og kammermusikk (!) fra Trondheimsolistene.

– Det handler om å fortelle interessante historier. Det er altfor mye spennende som går under radaren, sier festivalsjef Tanja Holmen.

– Målet er å skape et rom som fungerer både for eksperter og helt vanlige folk. Kanskje studenter blir så interesserte at de vil jobbe innenfor et område, sier McKenna.

– Målet er å få til et morsomt format. Og å presentere teknologi og vitenskap på en ikke-intimiderende måte, sier Starck.

Hyfer gjøres i samarbeid med NTNU, og mange av de teknologiske nyvinningene stammer også derfra.

Nytt reiserute – men bare i en periode

Én av dem er en autonom, førerløs ferge.

– Den vil være åpen for publikum og gratis, og vil gå fra brygga ved Ravnkloa og over til andre siden av Kanalen ved Fosenkaia. Kapasiteten er på 12 personer, og ferga vil gå i skytteltrafikk, forteller Holmen.

– Norge er langt fremme, når det gjelder å utvikle teknologi som brukes til å sende fartøy ut på oppdrag uten mannskap ombord. Teknologien har potensial til å revolusjonere offentlig transport i urbane strøk, og kan erstatte kostbare, plasskrevende og lite miljøvennlige bruløsninger, sier festivalsjefen.

Parallelt vil den gamle Fløttmannsbåten frakte folk over Kanalen, slik den gjorde det i tidligere tider. Fortid og framtid vil dermed krysse Kanalen side om side.

Paris-OL har meldt seg på

Det er allerede vist interesse for teknologien fra flere land, blant annet har en delegasjon fra Paris-OL vært i Trondheim for å se på mulighetene for å utvikle ferger som kan bringe passasjerer over Seinen. Det er spin-off-selskapet Zeabuz som kommersialiserer teknologien.

Tanken er at dette skal være et steg mot en ny mikromobilitet i byer langs urbane vannveier. På lengre sikt kan teknologien videreutvikles for å skape grønn, fleksibel og kostnadseffektiv transport langs hele norskekysten.

– Tanken er at Hyfer skal være et sted hvor man tester nye konsepter, innovasjonsprosjekter og start-ups. Vi har blant annet fått med Angry Birds-skaper Peter Vesterbacka, som forteller hvordan de har skapt det fantastisk innovative miljøet i Nordens Silicon Valley, Finskebukta, sier Starck.

– Hvorfor har dere innlemmet kunstutstillinger, graffitikunstnere og yoga? Er dette et forsøk på å føre sammen de ellers svært lite kompatible områdene forskning og new age?

– Det handler om hvordan man kan jobbe sammen mot nye løsninger – og hva de forskjellige vet om psykologien til hjernen, mental helse og wellness. Forskning rundt hodepine, utbrenthet og meditasjon kan spille sammen, sier Holmen.

Tips fra snowboard-ess

– En som foredrar om dette er den internasjonalt kjente snowboarderen Kjersti Buaas. Hun jobber som coach om utbrenthet, og tilbyr nyttige triks som alle kan ha godt av å lære. Dette er ikke «hard science», men likevel interessant. Det er mange nyanser innen dette feltet, og det burde være mer rom for diskusjon, sier Holmen.

I tråd med dette vil hele lørdagen vies temaet – i et arrangement ved Havet. Der vil det også bli sauna, «breathwork» og kajakkstafett (!).

– Det bør være rom for diskusjon. Vitenskap er ikke bare for forskere. Det beveger ikke diskusjonen hvis alt foregår på samme institutt, sier Starck.

– Men Hyfer er ikke bare vitenskap og teknologi. Kammermusikk er vel kanskje ikke det første jeg forbinder med en moderne konferanse, men det er kanskje bærekraft-aspektet Trondheimsolistene ivaretar?

– Vi håper å samarbeide enda tettere med musikkmiljøene framover. Også musikkteknologi – å få med noen av talentene som kommer ut fra NTNU. Det er et naturlig partnerskap, sier Starck.

Av andre kulturelle samarbeidspartnere, nevner de Kosmorama, som vil ha pre-premiere på filmen «After Yang» under Hyfer.

– Vi ønske å bringe vitenskapen sammen med film og musikk. Målet er å også få til et element av læring – ikke bare at man skal ha en fin kveld, sier McKenna Starck.

Mer informasjon om Hyfer finner du her.