(Nettavisen)

Helsedirektøren hevder at konsekvensene kan bli dramatiske, hvis man ikke får stoppet utbruddet i Nordre Follo:


- Nå er det påvist utbrudd av den britiske varianten i Nordre Follo kommune. Den er påvist på et sykehjem med spredning til barnehage. Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre.

Les også: Britisk virusvariant oppdaget i Nordre Follo

- Jeg har vært i møte med nabokommunene til Nordre Follo, og situasjonen fra Nordre Follo ble lagt frem. Det vurderes videre om det skal tas en regional samordning. Det var et ønske om et felles, konkret tiltak. Dette ble drøftet og det ligger til vurdering. Vi skal ha et nytt møte senere i dag for å beslutte om det er kommunale beslutninger som skal tas, eller om det blir en beslutning på et regjeringsnivå, sa han videre.

Guldvog opplyste at konkrete tiltak for nabokommunene til Nordre Follo vil komme i løpet av fredag kveld.

Oslo kommune ber regjeringen fredag kveld om sørge for at alle positive koronaprøver i Oslo-regionen testes for mutasjoner.

- Stenge mer der mennesker møtes

Helsedirektøren kunne imidlertid opplyse allerede nå at det ikke er snakk om en total nedstenging i nabokommunene.

- Jeg tror ikke det er snakk om en total nedstengning, men det kan være innskjerping av tiltak ut ifra den situasjonen vi nå står i, var beskjeden fra Guldvog.

- Det gjelder også tiltak tilknyttet kollektivtransport og videregående skoler som må vurderes, la han til på fredagens pressebrief.

Helseminister Bent Høie (H) forteller til NTB at det kan bli aktuelt å stramme inn der mange mennesker møtes.

- Vi har jo nå et veldig strengt nivå, og det har hatt effekt. Vi har høy terskel for å stenge skoler og barnehager, men fortsatt holder alle butikker, kjøpesentre og mange andre virksomheter åpent. Det kan hende vi må stenge mer av den type aktivitet der mennesker møtes, sier Høie.

Redd for en tredje bølge

Helsedirektøren frykter dramatiske konsekvenser, hvis man ikke får stoppet utbruddet i Nordre Follo.

- Denne varianten av dette viruset har et potensiale til å drive frem til en tredje bølge med voldsom kraft i Norge. Det er det vi må unngå, om ikke for enhver pris, så er det av veldig stor verdi for det norske samfunnet om vi klarer å unngå dette, sa Guldvog.

Han var også innom at Helsedirektoratet ikke anbefalte at toppidretten ikke skulle få karanteneunntak i vinter, men at regjeringen likevel har besluttet det.

Les også: Nordre Follo stenger ned etter utbrudd av mutert koronavirus - to er døde

- Det vil gjelde verdenscupen i ski og nordiske grener i Oslo og Trondheim, sa helsedirektøren.

FHIs avdelingsdirektør fortalte at vaksinestrategien kan endres i den berørte kommunen.

- Vi skal se på om sykehjem i Nordre Follo skal få vaksiner raskere enn det som var planlagt. Dette vil vite mer om i helgen, sa Line Vold.

- Alvorlig og uoversiktlig situasjon

Tidligere på fredagen holdt kommuneoverlegen og ordføreren en pressekonferanse, hvor beskjeden var klar og tydelig.

- Dette er en alvorlig og uoversiktlig situasjon, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag.

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold er det bekreftet to tilfeller av den britiske virusmutasjonen på Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo. Det første tilfellet ble kjent i mediene torsdag. Viruset kan ha spredt seg til en barnehage, skrev Helsedirektoratet i en pressemelding fredag.

Og de la til:

- Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene, sa helsedirektør Bjørn Guldvog i pressemeldingen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Korona-krangelen drar norsk politikk ned i søla, og skaper uro og tvil om tiltakene er nødvendige

Nå har Nordre Follo bestemt seg for å stenge ned hele kommunen til og med onsdag i neste uke. Det betyr alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre.

To døde

Like etter pressekonferansen i Nordre Follo kom FHI med opplysninger om at to er døde etter utbruddet på Langhus bo- og servicesenter.

Personene var over 90 år gamle, opplyser Folkehelseinstituttet. Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og tolv beboere.

- Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, fortalte avdelingsdirektør Line Vold.