(Nettavisen)

Oppdatering: Onsdag ettermiddag kommer Språkrådet med en oppklaring av at de ikke ønsker å skrote betegnelsen «nordmann». Overfor NRK presiserer Språkrådet at det kun er snakk om alternativer til begrepet. NRK har nå beklaget at de ikke hadde dekning for tittelen de første hadde: At Språkrådet ville «skrote» ordet nordmann.

Les hele forklaringen fra Språkrådet i denne saken: - Nordmenn har endret hvordan de bruker ordet «nordmann» overfor kvinner

Den siste tiden har debatten rast etter det ble besluttet å fjerne «lensmann» som tittel. Politidirektoratet har foreslått å bytte det ut med politiavdelingsleder.

Endringen kommer som konsekvens av at et enstemmig storting ba regjeringen innføre kjønnsnøytrale titler på statlige stillinger. I etterkant har Frp fremmet forslag om å stanse endringen, og fikk støtte fra kun Senterpartiet.

Les mer: Abid Raja med krystallklar beskjed om «nordmann»-debatt

Vil vurdere å bytte ord

Men Språkrådet kommer onsdag med en ny og oppsiktsvekkende uttalelse til NRK, om at også begrepet «nordmann» kan komme til å bli diskutert. Ordet kommer som konsekvens av at begrepet «mann» lenge ble brukt om ordet menneske.

– Vi kan ikke si at den er kjønnsnøytral i dag. Tvert om, at den er kjønnsmarkert ved at det ender på «mann». Også kan en si at historisk sett så har «mann» betydd menneske, sier Daniel Gusfre Ims i Språkrådet til NRK.

Han sier at Språkrådet mener det vil kunne bli aktuelt å diskutere dette ordet også i framtida.

Les også: Skal stenge pengekrana for PR-byråene: – De bør finne seg en annen jobb om Sp får makta

Uttalelsen bryter med Språkrådets tidligere linje. I 2017 skrev de i et innlegg at nordmann var såpass utbredt og gammelt at det ville neppe bli endret i overskuelig fremtid.

«Nemninga «nordmann» er så gammal og utbreidd at ho neppe kjem til å bli erstatta av noko anna i overskodeleg framtid. Men er det mange nok som brukar eit anna ord, kan det til slutt finne vegen til ordbøkene og bli offisiell norsk. I så måte ligg nok «norske» best an.» skrev Språkrådet.

Les mer: Nå blir det slutt på «lensmann»: – Hva i alle dager er det vi driver med?

– Galskap

Umiddelbart etterpå hagler det inn med kraftige reaksjoner på uttalelsen fra Språkrådet.

Frps kulturpolitiske talsmann Himanshu Gulati mener at slike endringer av språket må stoppe.

– Nå har galskapen gått altfor langt. Vi er nordmenn. Dette er vår identitet. Kvinner som menn, barn som voksne. Nå får denne politisk korrekte øvelsen med å endre alle begrep som kan støte noen, ta slutt, sier han til Nettavisen.

Gulati mener nordmenn er stolte av vårt land og vår felles kulturarv, og at de aller fleste neppe har tenkt over at begrepet har noe med kjønn å gjøre.

– Jeg håper Språkrådet og regjeringen har bedre ting å bruke tiden på.

Han bekrefter at han vil sende spørsmål til kulturministeren om saken, og om han mener det er et problem at vi kaller oss nordmenn.

Les også: Kraftige reaksjoner etter fjerning av «mor» i lovverket: – En mann med penis kan ikke føde barn

Senterpartiets Jenny Klinge mener det er historieløst å slutte å bruke ordet.

– Det er bare tull at «mann» ikke kan brukes kjønnsnøytralt i dag. Hvor i all verden er Språkrådet på vei dersom de ikke anerkjenner bruken av «mann» i ord som nordmann og menneske som kjønnsnøytral? Bare tenk på ord som bemanning og allemannsretten også. Nei, nå får vi faktisk ta en fot i bakken som samfunn. Det er et urovekkende tegn på et samfunn i forfall når det blir historieløst. Det er ikke riktig at vi skal kvitte oss med gode norske ord i en håpløs kjønnsnøytralitetstvang, sier Klinge til Nettavisen.

Onsdag ettermiddag forteller kulturminister Abid Raja at det er helt uaktuelt for regjeringen å skrote betegnelsen «nordmann».

– Når man vil endre betegnelsen «nordmann», så har de tatt litt vel mye møllers tran. Denne regjeringen og denne statsråden her, har ikke tenkt å endre denne betegnelsen. Det er bare å legge helt død. Det er som død sild i tønne. Det er ingen som har tenkt tanken en gang, forsikrer Abid Raja til Nettavisen.