Flere land blir røde fra og med natt til 22. august

Dette er reiseråd-kartet som trådte i kraft fra 15. august. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet, og når en land havner på rød liste betyr det høyt smittepress og karantene ved innreise til Norge. Skravert rødt betyr også karantenekrav, men her mangler norske myndigheter data om smittesituasjonen.

Dette er reiseråd-kartet som trådte i kraft fra 15. august. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet, og når en land havner på rød liste betyr det høyt smittepress og karantene ved innreise til Norge. Skravert rødt betyr også karantenekrav, men her mangler norske myndigheter data om smittesituasjonen. Foto:

UD opplyser om at flere land i Europa fra og med natt til 22. august blir «røde».

DEL

(Nettavisen) Det innebærer at reisende til Region Hovedstaden, som vil si blant annet København, vil måtte gå i karantene i ti dager ved innreise til Norge etter natt til 22. august.

Også Storbritannia, Hellas, Irland og Østerrike blir fra samme dato farget røde, opplyser UD i en pressemelding.

Dermed følger regjeringen anbefalingen fra FHI som kom mandag kveld denne uken.

Grensen som er satt for europeiske land, samt danske og svenske regioner, er at det skal være mindre enn 20 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to uker.

Mandag 17. august var smittesituasjonen slik (antall smittede innbyggere per 100 000):

Storbritannia (20,7)

Irland (22,3)

Hellas (22,5)

Østerrike (23,3)

Region Hovedstaden i Danmark (24)

Derfor anbefalte FHI mandag at disse stedene ble røde, opplyste instituttet på sine sider.

I tillegg til Hellas, Irland, Østerrike og Storbritannia fraråder Utenriksdepartementet frendeles reiser som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Færøyene, Frankrike, Island, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Spania, Sveits, Tsjekkia og flere regioner i Sverige og Danmark. Se FHIs liste, eller se oversikten som gjelder frem til lørdag øverst i saken.

Samtidig blir Norrbotten i Sverige gult lørdag, og omfattes dermed ikke lenger av UDs reiseråd.

– Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til. Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands, skriver UD i pressemeldingen.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19, står det videre.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 1. oktober. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Artikkeltags

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken