(Nettavisen)

– For alle oss andre, så hjelper det ikke å si at «jeg misforsto regelverket», sier Kari Eldbjørg Vindenes.

Hun er et av ofrene i Nav-skandalen, hvor om lag 80 personer ble feilaktig dømt for trygdesvindel for å ha mottatt arbeidsavklaringspenger hos Nav da de hadde bodde i andre EØS-land.

Les mer: Stortingspresidenten beklager – sier hun misforsto reglene om pendlerbolig

I oktober ble Vindenes endelig frikjent. Nå er hun forbanna og ikke lengre redd for å si det.

– Det skulle gå to år før jeg ble frikjent. Nav skulle snu hver stein, forteller Vindenes til Nettavisen i dag. Fordi hun ikke lenger har staten på nakken, tør hun å snakke friere.

Vindenes reagerer på Adresseavisens avsløring om at også stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har unngått store skatteregninger ved å oppgi en annen adresse enn den hun bodde på.

Gunnar Stavrum: Stortingspresident misforstod seg unna skatt på gratis bolig for 450.000 kroner

Dette gav henne en pendlerleilighet i Oslo fra 2014 til 2017, siden hun oppga en hybel hos Trond Giske i Trondheim som bostedsadresse, selv om hun bodde med ektemannen i Ski.

Hansen har beklaget at hun ikke sjekket regelverket grundig. Hun sier til NRK at hun ikke trekker seg som stortingspresident. Der sier hun også Hansen at hun trodde hun opererte innenfor regelverket.

Stortingspresidentskap gjennomgår for tiden praksisen rundt pendlerboliger. Ifølge DN hadde ikke Hansen informert presidentskapet om hennes «misforståelse» av regelverket, før det ble en mediesak.

Les også: - Hadde hun vært Nav-klient, så hadde hun blitt dømt til ubetinget fengsel

– Hvis hun blir sittende, så er det en skam, sier Vindenes om den nyvalgte stortingspresidenten.

– Jeg husker engang jeg ringte Nav og spurte om reglene. Da fikk jeg til svar at det var min plikt å kunne Trygdeloven. Når disse stortingspolitikerne utnytter reglene og sier at loven er uklar, så har jeg ingen sympati. Dette er oppegående ressurssterke mennesker.

Lovet å rydde opp

Eva Kristin Hansen er ikke en ukjent person for de som ble rammet av Nav-skandalen. Hun var saksordfører da saken ble behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen i 2020.

– Da var hun veldig opptatt av at alle steiner skulle snus og alle dokumenter skulle utleveres. Nå er hun i en posisjon hvor det er hun som må utlevere informasjonen, sier Marianne Evensen til Nettavisen.

Les også: Listhaug: Stortingspresidenten bør vurdere sin stilling

I 2017 sonet hun 75 dager i fengsel for å ha reist til Danmark mens hun mottok arbeidsavklaringspenger. Hun venter fortsatt på å få opp saken sin på nytt.

I Klassekampen har hun fortalt om kampen for å bli frikjent før hun dør av kreft.

– For oss vanlige borgere er det noe som heter konsekvenser. Enhver handling har en konsekvens. De har misforstått reglene? Den er jeg ikke så sikker på at jeg kjøper. For dette er ikke én sak, det er flere saker, sier hun.

– Hva synes du om at det er Stortingets presidentskap som har ansvaret for å rydde opp i pendlersaken?

– Det er forkastelig. De som har misforstått reglene i så mange år? Hvordan skal de klare å rydde opp i noe de ikke har forstått?

– Hun har ikke tillit

Rune Halseth har sonet en dom på fem måneder i fengsel, også for å ha vært i Danmark da han mottok arbeidsavklaringspenger. Siden har han vært en av frontpersonene i den såkalte trygdesaken.

I 2019 møtte han blant annet daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre, for å fortelle sin historie.

– Vi fikk høre at de skulle bygge opp tilliten igjen, forteller han om møtene med topp-politikerne.

– Og så gjør dem dette selv. Den tilliten er ikke veldig stor akkurat nå.

Les også: Ap har fortsatt tillit til Hansen

Nettavisen har snakket med både Evensen og Halseth sammen.

– Det regelverket er vel ikke så komplisert. Hvordan skal de klare å styre landet når de ikke forstår det? Se på regelboka i Nav, som det forventes at man skal følge, sier Evensen.

– Og nåde deg hvis du krysser av noe feil, kommer det fra Halseth.

Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd da det kom fram at han forsøkte å bruke pendlerboligen til skatteplanlegging.

Les også: Ropstad går av som partileder og statsråd

– Folk er luta lei

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på skjevheten i måten regelbrudd slås ned på.

– Hvis en trygda eller ufør person gjør en feil i utfylling av et skjema, kan vedkommende bli nektet støtte, tvunget til å betale tilbake eller i verste fall urettmessig straffeforfulgt og fengslet som i Nav-skandalen. Mens de med millionlønn og privilegier som likevel bryter reglene for å tilrive seg enda mer på fellesskapets bekostning, slipper å gjøre opp for seg, sier hun.

– Folk er luta lei av at de med makt og penger lager knallharde kontrollregimer for syke og uføre, med strenge straffer for de som gjør feil, mens de selv kan berike seg i strid med reglene uten at det får konsekvenser, tordner Martinussen.

Les også: Høyre ber stortingspresidenten legge alle kort på bordet

Rødt-nestlederen mener det er påfallende at nettopp stortingspresident Hansen, som har ansvar for å rydde opp i pendlersaken, blir en del av skandalen.

– Stortingspresidenten lovte å rydde opp i den elleville privilegiefesten på Stortinget, men så viser det seg at hun har deltatt i den selv. Rødt krever redegjørelse for Stortinget, sånn at vi får alle fakta på bordet og utelukker ingen ting.

– Å flytte inn på gutterommet til Trond Giske tar virkelig kaka, sier hun.

– Hvis dette er en misforståelse så må det bety at politikere med millionlønn faktisk tror at de skal ha rett på gratis bolig samtidig som de bor i en helt normal reiseavstand til jobb. Dette sier jo alt om hvor blinde eliten kan bli på egne privilegier, og hvorfor Rødt hele veien har krevd tydeligere og strengere regler.