Nidaros Hockey spiller for tiden om opprykk til øverste nivå i norsk ishockey. Første del av dette er altså «play-in».

Etter 1–1 i best-av-fem-kamper mot Comet, kan «play-in» avgjøres med seier hjemme mandag og borte onsdag. Likeså kan opprykksdrømmen knuses med tap i Leangen mandag og nytt tap i Halden onsdag.

Mandagens tapende lag har kniven på strupen om to dager, så det står mye på spill.

Kampen ser du direkte på Nidaros.no.

Stort trykk på billetter

Allerede er det solgt over 800 billetter til kampen, ifølge klubben selv. Trykket er stort og nå har ledelsen vært på studietur til østlandet.

– Vi besøkte Storhamar og ble møtt med en ordentlig supporterkultur, sier leder i Nidaros Hockey, Runar Hoff Skaråsen.

Ni er gått siden Rosenborg Ishockeyklubb mistet lisensen og forsvant ut av hockeykartet. De hadde syngende fans på Leangen til siste slutt. Det har ikke Nidaros vært for bortskjemt med enda, selv om supportergrupperingen «Korsfarerne» har bidratt godt med visuelle effekter.

– Vi må ha tid, det har ikke skjedd så mye de siste årene. Folk sier det ligger en latent interesse i byen, sier Hoff Skaråsen.

Tok kontakt med Kjernen

I 2023 er det vel egentlig bare fotballklubbene Rosenborg og Ranheim som har syngende supportere. Også gigantprosjektet Kolstad Håndball har ikke syngende supportere, eller i hvert fall en fast gruppering.

– De siste par ukene har vi lett rundt og vi vet det er mye interesse i Kjernen (RBK-supporterne, journ.anm.). Vi har ikke nådd ut helt enda, men de er positive. Mye mer positive enn bare for et halvt år siden. Vi merker at det er mer aktuelt nå, sier hockeylederen.

Lørdag var Kjernen i fyr og flamme på treningskampen (!) mellom RBK og Kristiansund på Koteng Arena. Mens laget slet med å komme i gang og lå under 2–0 tidlig, var supporterne på hugget med sang, pyro og fyrverkeri. RBK vant til slutt 3–2.

Kjernen-talsmann Espen Viken er selv interessert i ishockey og svarer følgende på spørsmål om mulig samarbeid:

– Slike ting må komme innenfra, men jeg har bedt Nidaros komme med et tilbud til medlemmene, så får de som er interessert bli med og støtte miljøet. Vår jobb er å bevare miljøet på Øvre Øst på Lerkendal, men vi tåler selvsagt om det er noen som vil synge også i hallen, sier Viken og utdyper:

– Jeg ser ikke for meg at Kjernen innleder et samarbeid med Nidaros Hockey, men vi har mange ulike undergrupperinger. Deler av for eksempel Ultras Nidaros og FN13 var delaktig på Rosenborg Hockey sine matcher og flere av dem vil kanskje synes dette er interessant, sier Viken.

– Tar tid

Viken peker også på at noen grupperinger ofte lager liv når det er verdenscup i Granåsen, men da med en annen hatt på hodet.

– Vår jobb er å lage stemning for laget vårt, men det er klart vi ønsker andre å komme i gang. Så kan det være drivkrefter i Kjernen som blir viktige motorer andre steder, jeg vet jo at det er interesse for ishockey. Det er ikke mitt mandat å fortelle folk hva de skal gjøre, men vi ønsker jo god stemning på alle idretter i Trøndelag, sier Viken.

Han sier det derimot ikke er en lett jobb å starte en slik kultur.

– De som tror supporterkultur skapes av å slå på flomlysene og fylle tribunen ... Spør tifogjengen hvor lang tid de bruker på å finne gode tema, sy tøystykker og lage tifoer. Man må ha de rette folkene og akseptere at det tar tid. Det tok tid å starte opp Kjernen, kanskje ekstra lang tid i Trøndelag, for vi trøndere skal jo ikke alltid stikke oss fram, sier Viken og humrer.

– Har vi 30–40 som synger, blir det mye trykk

I fjor var Kjernen-tribunen oftere utsolgt enn resten av stadion og det er for tiden stor pågang på sesongkort på Øvre Øst på Lerkendal.

Nidaros-gjengen forventer ikke at 1500 av disse trekker inn i hallen, men:

– Vår fordel er at vi har en liten stadion og at det blir veldig intenst når 1500 står tett. Har vi 30–40 som synger, blir det mye trykk, sier Hoff Skaråsen.

– Jeg tror ikke det kommer voldsomt med syngende fans allerede nå, men det er håpet på sikt. Over tid tror jeg det er mulig å bygge noe, fortsetter han.

Mandagens kamp mot Comet begynner klokken 18.