Over 1000 personer fra Trondheim har svart i en fersk måling InFact har gjennomført for Nidaros.

Denne målinga viser at nesten hver tredje velger ville stemt Arbeiderpartiet om det var stortingsvalg i morgen.

Resultatet på 29,3 prosent er en nedgang på 3,8 prosentpoeng om man sammenligner målingen med hvordan trondhjemmerne stemte under valget i 2017.

– Dette viser at det er en mobilisering på gang. At folk ønsker skifte. Jeg tolker dette positivt. Virkelig. Det høres kanskje rart ut for mange at jeg synes det er bra, men jeg synes det er bra, sier Eva Kristin Hansen, som er Aps førstekandidat.

Hun viser til at Ap for ett år siden hadde målinger i Sør-Trøndelag på under 20 prosent.

– Derfor er dette en opptur, selv om vi går ned fra 2017.

Høyre faller mest – SV øker mest

Aller størst nedgang sammenlignet med forrige stortingsvalg er det Høyre som har. Målinga viser at 16,8 prosent av trondhjemmerne vil stemme Høyre. Dette er en nedgang på 5,3 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

Mari Holm Lønseth, andrekandidat for Høyre, svarer ikke konkret på spørsmålet om hva hun tenker om resultatet på målinga.

– Jeg tenker nå at vi skal stå på gjennom hele helga for å mobilisere velgere til å stemme Høyre. Det er viktig for oss å få en borgerlig regjering med Erna som statsminister. Jeg oppfordrer alle som vil tette kunnskapshull i skolen, kutte i helsekøene og skape nye jobber om å stemme Høyre.

SV er de med størst oppgang på målinga om man sammenligner det med hvordan folk i Trondheim stemte i 2017.

– Det er veldig inspirerende å få en slik måling nå i sluttspurten. Nå har folk i lang tid ønsket regjeringsskifte for miljø og rettferdighet. Hver stemme vil telle i dette valget. Skal vi få til det skiftet vi er avhengige av, med å kutte utslipp av klimagasser og redusere forskjeller, er vi avhengige av å få SV i regjering, sier førstekandidat Lars Haltbrekken.

Han tror oppgangen kan forklares med at de har vært «tydeligst på miljø og rettferdighet i flere år».

– Jeg tror folk ser hva det betyr at SV er med på å ha makta i Trondheim. Vi har vært med på å styre byen de siste to årene. Da har vi fått gjennomslag for en mer rettferdig boligpolitikk og har fått viktige miljøgjennomslag.

Rødt: – En god start på dagen

Ifølge målinga ligger Rødt an til å få 6,5 prosent av stemmene i Trondheim. Det er en oppgang på 2,6 prosentpoeng fra valget for fire år siden.

– Dette ble en god start på dagen. Vi har drevet med maraton og nå er det spurten igjen. Vi ser at politikken vår går hjem til folk. De synes den er bra og de kjenner seg igjen. De ønsker Rødts politikk. Dette gir energi til å stå løpet ut. Dette gir meg troen på at Rødt kan bli en politisk kraft i å endre Norge. Det er folk som bestemmer, og det er oppløftende at stadig flere velger Rødt, sier Hege Bae Nyholt, førstekandidat for partiet i Sør-Trøndelag.

At de store partiene Høyre og Arbeiderpartiet går ned, tror hun har sammenheng med at folk er lei politikken disse to partiene har ført som styrende partier.

– Mange har kjent på at forskjellene øker. De ønsker en endring nå. Da blir Høyre og Ap en garantist for det vi har, sier hun.

Ifølge målingen vil 2,1 prosent av velgerne i Trondheim stemme KrF. Dette er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra forrige valg.

– Denne målingen i Trondheim er ikke bra nok. Det er jo også en viss feilmargin her, men vi trenger uansett å hente noen stemmer til i løpet av helga for at KrF sin stemme skal høres på trønderbenken! Det er viktig for Trøndelag, svarer Øyvind Håbrekke, førstekandidat for partiet i Sør-Trøndelag.

Vil ha Jonas som statsminister

I forbindelse med samme måling har InFact også spurt trondhjemmerne hvem som bør bli statsminister etter valget.

Her har de fått valget mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg eller at de rett og slett ikke vet.

Her svarer da 46,5 prosent at Støre bør bli statsminister, mens 26,9 prosent svarer Solberg. 5,5 prosent mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bør lede regjeringa.

Her er det 8,2 prosent av dem som svarer at de vil stemme Ap ved stortingsvalg som ikke peker på Støre som statsminister, mens det er 5 prosent av dem som svarer at de vil stemme Høyre som ikke peker på Solberg.

Les våre SMS-intervju med kandidater her: