En ny variant av koronaviruset er påvist i Trøndelag. Det er snakk om en variant av den tidligere kjente delta-varianten og kalles AY.4.2.

Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Videre opplyser kommunen at denne varianten er noe mer smittsom enn tidligere delta-varianter, men ikke mer farlig og vaksinen mot covid-19 virker like godt på denne som på tidligere varianter.

Mest studert i Storbritannia

Ifølge kommunen er det for tidlig å si om smittebølgen er drevet av ny variant. Fra 1. oktober og fram til dags dato er 64 prosent av alle påviste tilfeller av AY.4.2 i Norge fra Trøndelag. Kommunen skriver at FHI opplyser at de har mange prøver fra Trøndelag til analyse, og må avvente de nyeste resultatene for å si om smitteøkningen i Trøndelag er drevet av AY.4.2.

Varianten er mest sett og studert i Storbritannia, og landet har foreløpig konkludert med at viruset AY.4.2 har noe økt smittsomhet i forhold til delta, men at det er mange usikkerheter og betydningen av dette er ikke kjent per nå, understrekes det.

Ingen endring i strategi

Vaksine ser ut til å dekke denne virusvarianten, og den ser heller ikke ut til å gi mer sykelighet. Det er foreløpig ingen endringer i strategien rundt håndtering av tilfeller som har påvist denne varianten av delta, opplyses det fra FHI.

Til NTB forteller Karoline Bragstad, seksjonsleder i FHI, at denne delta-varianten trolig vil bli dominerende i Norge.

– Jeg tror den vil ta over selv om den bare har et lite konkurransefortrinn i forhold til de andre deltavariantene, sier Bragstad.