I onsdagens møte i PFU ble Filter Nyheter felt på punkt 3.2 i Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter å ha blitt klaget inn til utvalget av NTNU-førsteamanuensis Øyvind Eikrem.

Eikrem klaget inn avisen for saken «NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter» og én annen tilhørende sak.

Konklusjonen var i tråd med sekretariatets forslag til uttalelse, skriver Medier24.

I saken hevdet Filter Nyheter at Eikrem hadde brukt en anonym Facebook-konto for å spre rasisme i ulike grupper på Facebook. Han har hele tiden benektet dette.

Professoren klaget inn Filter Nyheter til PFU for brudd på ni punkter i Vær varsom-plakaten. Blant annet for bruken av anonyme kilder, han følte seg også feilsitert og reagerte på identifisering med navn og bilde.

Brudd på god presseetikk

PFU mener det er forståelig at Filter bruker anonyme kilder, men mener Filter nyheter ikke burde vært så konstaterende og burde tatt mer forbehold. Utvalget var enstemmig i at Filter Nyheter i disse to sakene har brutt § 3.2 i Vær varsom-plakaten og at Filter dermed har brutt god presseskikk.

3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.

Utvalget reagerer på at Filter slår fast at det er Eikrem som står bak kontoen. Flere av utvalgsmedlemmene mente Filter burde ha tatt forbehold. Utvalgsmedlemmene slår også fast at anklagene er belastende og rammende for Eikrem. De viser også til at Filter bare bruker anonyme kilder og mener ikke Filter godt nok har dokumentert at det faktisk er Eikrem som står bak.

Tar det med seg

Redaktør Harald Klungtveit i Filter sier til Adressa at de tar vurderingene med seg:

– Jeg syns det lille forbeholdet som utvalget etterlyser, ville vært kunstig. Men vi tar selvsagt med oss videre vurderingene fra PFU videre. Jeg vil også understreke at Filter ble klaget inn for ni punkter. Vi ble felt for ett.

Nidaros har også sitert Filter Nyheter i saken om Eikrem.