Normann (68) sykler 2.000 kilometer for klima: - Vi får hytte, hus, bil og sølvtøy til å vare i generasjoner, men vi glemmer jorda

Normann Natland skal sykle helt til Bergen fra Alta, nå har bergenseren kommet til Trondheim.  – Jeg gjør dette for barnebarna mine, sier han.

Normann Natland skal sykle helt til Bergen fra Alta, nå har bergenseren kommet til Trondheim. – Jeg gjør dette for barnebarna mine, sier han. Foto:

Normann Natland sykler fra Alta til Bergen for å markere klimasaken. Torsdag 11. juni er han i Trondheim, hans tidligere studiested.

DEL

Øverst i Nordre gate står Normann Natland og Besteforeledrenes klimaaksjon lokallag i Trondheims med hjemmelagde klimasanger og tale fra Natland.

Natland har studert og bodd i Trondheim tidligere, og forteller at det er godt å være tilbake.

– Jeg bestemte meg for å dra på denne reisen for to år siden. At jeg skulle ende opp med å starte i Alta visste jeg ikke før i høst.

Natland forteller at han engasjerer seg i klimadebatten for å skape en god framtid for sine barnebarn.

– Jeg har beklageligvis oppdratt mine barn til å bli forbrukere, mens barnebarna mine har jeg oppdratt til å bli miljøagenter. Nå er det barnebarna mine som oppdrar mine barn til å bli miljøbevisste på alt mulig, som å ta beina fatt, eller sykkelen, i stedet for å kjøre til matbutikken, sier han.

– Ta vare på jorda

– Vi gnikker og vasker biler, vi pusser opp og redesigner hjemmene våre, vi handler, fornyer, pusser sølvtøy, håndterer hus og hytte, slik at det skal vare lenge og slik at våre barn, barnebarn og deres barn kan arve hus, hytte, sølvtøy også videre i god stand. Men ingenting av det er viktig, så lenge vi ikke tar vare på det viktigste; den syke pasienten jorda, hva med å gjøre den frisk og fin?

Natland vil sikre framtiden til sine barnebarn.

Besteforeldrenes klimaaksjon: Her har lokallaget fra Trondheim samlet seg for å synge og holde tale om klima. Vokalist og tekstforfatter er Ola Dimmen. "Vi må redde klima nå, vi må ta klimavalg, FN har sagt klart ifrå, vi må ta klimavalg, vi må, vi må", synger Dimmen og resten av gjengen.

Besteforeldrenes klimaaksjon: Her har lokallaget fra Trondheim samlet seg for å synge og holde tale om klima. Vokalist og tekstforfatter er Ola Dimmen. "Vi må redde klima nå, vi må ta klimavalg, FN har sagt klart ifrå, vi må ta klimavalg, vi må, vi må", synger Dimmen og resten av gjengen. Foto:

– Jeg har forbrukt for mye i løpet av livet, og angrer hver dag. Nå må vi ta ansvar og kjempe for et renere klima for deg selv og dine barnebarn. Vi gir oss ikke før klima er reddet.

Natland holdt tale i Nordre gate under markeringen. En gjeng tenåringsjenter forteller til besteforeldrene at de ble rørt av innslaget deres.

– Aldri for sent å begynne å sykle

Han er opptatt av at det aldri er for sent å begynne å sykle.

– Nå finnes det så mange elektriske sykler, så selv om man er pensjonist eller ikke er i topp fysisk form, er det fremdeles mulig å få det til. Sykling er utrolig bra trening og mye mer klimavennlig enn bil, forteller Natland som har syklet eller gått dit han skal så lenge han kan huske.

I løpet av turen har han vært innom alle lokallagene til Besteforeldrenes klimaaksjon og holdt markeringer underveis. Natland forteller at i Trøndelag har responsen vært god.

– På vei mot Stiklestad møtte jeg flere som spurte; hva gjør en gammel mann som deg på sykkel her? Da svarte jeg om turen min og om klima, og ønsket om å sikre framtiden til barna før livet mitt tar slutt, forteller han.

Artikkeltags