Den trønderske journalistprisen for 2020 deles ut digitalt i kveld i regi av Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag. Prisutdelingen skulle egentlig skje under Hellkonferansen som ble utsatt grunnet det høye smittetrykket i blant annet Trondheim den siste tiden.

Sluttpakke-sakene, skrevet av daværende Nidaros-journalist Lorns Bjerkan, som ble publisert i fjor vår og høst har hentet hjem prisen for lokaljournalistikk.

– Jobbet mye og lenge

Dette er juryens begrunnelse:

«Når en oppsagt driftsleder med nazikoblinger kan få med seg en halv million kroner ut døra - hva slags andre sluttavtaler kan da finnes i kommunen? I serien om sluttpakkesakene har journalist Lorns Bjerkan i Nidaros stilt de rette spørsmålene og brukt innsynsretten på forbilledlig vis. Gjennom godt og systematisk arbeid har han klart å avdekke hvordan Trondheim kommune igjen og igjen har betalt seg ut av vanskelige personalsaker, med omfattande og ofte dyre sluttavtaler som offentligheten ikke skulle få vite om.

Heller ikke de folkevalgte har vært klar over omfanget av avtalene, og Nidaros' artikkelserie har utløst en gransking fra kommunerevisjonen som fortsatt pågår. Artikkelserien viser kraften innsynsverktøyene til norsk presse har, og også hvorfor disse verktøyene er så viktige.

Årets pris for lokaljournalistikk går til Sluttpakke-avsløringene av Lorns Bjerkan i Nidaros».

– Dette er veldig gøy. Det var noe jeg jobbet mye og lenge med, sier Bjerkan under utdelingen.

(Saken fortsetter under lenkene)

LES SAKENE:

Les også

Her er alt vi vet om de omstridte sluttavtalene

Bjerkan er i dag ansvarlig redaktør for Steinkjer 24.

Hederlig omtale:

Magnus Kjøren Berg og Emilie Sofie Olsen i Fosna-folket fikk hederlig omtale i samme kategori for «Da korona stanset hurtigbåten».

Dette skriver juryen: «Mange tiltak ble innført for å redusere smittespredning våren 2020, blant annet halv kapasitet i kollektivtrafikken. Men hva hjelper det, når passasjerer som ikke får plass på hurtigbåten blir stuet sammen på langt mindre plass i drosjer? Fosna-Folket dokumenterte gjennom en artikkelserie - og også med deltakende observasjon fra journalister som selv ble taxi-passasjerer - hvordan transportselskapet AtB ikke lenger klarte å oppfylle sine lovpålagte oppgaver på en trygg måte. For det fortjener de hederlig omtale».

Vant hovedprisen for Club4-avsløringene

Hovedprisen, Den trønderske journalistprisen, går til Thomas Tangen, Karina Lein, Sigurd Øfsti, Stein Nervik og Vanja Skotnes Holst i Gatemagasinet Sorgenfri og Nettavisen. De vant også prisen for beste nyhetsjournalistikk for Club4-avsløringene.

Juryen skriver: «En av journalistikkens absolutt viktigste oppgaver er å avdekke overgrep og urett mot de svakeste i samfunnet. En liten redaksjon har prioritert dette i et ressurskrevende og langvarig arbeid med betydelige etiske utfordringer. Saken har fått rettslige konsekvenser og er et godt eksempel på hvordan tålmodighet, tillit fra kildene og observasjon er grunnleggende journalistiske kvaliteter. Sorgenfri i samarbeid med Nettavisen får Den trønderske journalistprisen for Club4-avsløringen».

Tangen, som er blant prisvinnerne, er i dag ansatt hos Nidaros som nyhetsjournalist. Også Holst har jobbet i Nidaros, som leder for dagsorden og ansvarlig redaktør.

Club4-sakene ble publisert hos Gatemagasinet Sorgenfri, Nettavisen og hos Nidaros.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Hendelsesjournalistikk

Redaksjonen i Adresseavisen vant prisen for hendelsesjournalistikk med «Koronadekningen».

Dette skriver juryen: «Hendelsesjournalistikk handler om å håndtere det uventede, finne fakta og sikre at folk får god og riktig informasjon for å navigere i sine egne liv. Sjelden har dette vært mer nødvendig enn i mars 2020: En uventet pandemi slo inn over verden og traff også Trøndelag.

Dette medførte ekstremt informasjonsbehov. Hvordan unngår jeg å bli smittet? Hvilke regler fra myndighetene gjelder nå? Skal jeg gå på jobben, og kan ungene møte i barnehagen? Må jeg i karantene? Både kunnskap og regelverk utviklet seg raskt, og det som var sant én dag var ikke nødvendigvis lenger riktig den neste dagen.

Å følge - og analysere og kommentere - et nyhetsbilde som utviklet seg så raskt, med automatisk eller manuelt oppdaterte data fra en rekke kilder og en nesten uendelig rekke av pressekonferanser, ville vært en bragd under vanlige omstendigheter. Det krever en redaksjon som strekker seg langt og samarbeider godt. Å gjøre det fra en uvant situasjon på hjemmekontor er enda vanskeligere. Men når befolkningen trenger informasjon, stiller gode journalister opp.

Prisen for beste hendelsesjournalistikk går til Adresseavisens koronadekning i alle kanaler i mars 2020.»

Bildejournalistikk

Under kategorien bildejournalistikk ble hovedprisen delt.

Om «Vindkraft» - Kim Nygård, Adresseavisen skriver juryen: «Prisen går til et av de mest ambisiøse fotoprosjektene juryen kan huske å ha sett i Trøndelag noensinne. Hva skjer med natur og folk når samfunnet har behov for ny, ren energi? Denne fotografen har over lang tid og med stort engasjement dokumentert naturinngrep, byggeprosesser og ikke minst menneskene som engasjerer seg både for og mot vindkraft. Han har vært på avstand og overblikk med drone, og på 30 centimeters hold i nærbilder. Resultatet har blitt både god fotojournalistikk, bok og utstilling. Prisen går til fotograf Kim Nygård i Adresseavisen for serien «Vindkraft».

Om «Ikke kom til oss, vi kommer til deg» (enkeltbilde) - Håvard Haugseth Jensen, Adresseavisen skriver juryen: «I starten av koronapandemien var det nok av bilder av politikere og pressekonferanser - og overraskende få bilder fra innsiden av helsevesenet. I kampen mot viruset trakk pressefriheten og samfunnets dokumentasjonsbehov ofte det korteste strået. Men noen fotografer gir seg ikke - og prisen går til en fotograf som etter møysommelig og tålmodig innsats fikk bli med på innsiden av det ambulerende smitteteamet. Det resulterte i et forglemmelig bilde av et barn, en familie, et hjem og en situasjon der helse og smittevern møter det dypest menneskelige i oss. Prisen går til Håvard Haugseth Jensen i Adresseavisen for et bilde fra serien «Ikke kom til oss, vi kommer til deg».

Johan Arnt Nesgård i Trønder-Avisa får hederlig omtale for «Alvorsprat». Juryen skriver: «En gjennomdokumentert person og situasjon kan framstå på en ny måte når fotografen velger et litt annet ståsted. Resultatet er et sjeldent godt bilde fra en pressekonferanse, et bilde som gir et annet perspektiv enn det opplagte. Johan Arnt Nesgård i Trønder-Avisa får hederlig omtale for bildet «Alvorsprat».

Nyhetsprisen

Thomas Tangen, Karina Lein, Sigurd Øfsti, Stein Nervik og Vanja Skotnes Holst for Gatemagasinet Sorgenfri og Nettavisen stakk av med nyhetsprisen for Club4-avsløringen:

«I en årrekke har Tom Ketil Krogstad drevet Club 4 i Trondheim. Som selvtitulert "erotisk leder" har han med stor frimodighet frontet klubbdriften i mediene. Hallikdommen fra 2003 gjorde ham til "erotisk martyr", ifølge ham selv, og da klubben åpnet igjen noen år senere, forsikret han om at alt nå foregikk i tråd med loven.

Journalistene i Gatemagasinet Sorgenfri har dokumentert at dette ikke var sant. I en ualminnelig grundig reportasje forteller magasinet hvordan Krogstad opererte som hallik for to unge, utsatte kvinner. Journalistene har måttet navigere i et krevende presseetisk landskap, med sårbare kilder og svært alvorlige beskyldninger om forhold som er vanskelige å dokumentere.

Juryen er imponert over hvordan Sorgenfri har kartlagt Krogstad og aktiviteten rundt Club4, og slik underbygd kvinnenes fortellinger. Historien er fortalt på en nøktern, men direkte måte.

At Krogstad etter reportasjen ble tiltalt og dømt til åtte måneders fengsel har ikke vært avgjørende for juryen. Men det svekker på ingen måte bildet av at Sorgenfri-redaksjonen her har avdekket forhold som fortjente samfunnets oppmerksomhet. Prisen for beste nyhetsjournalistikk går til Gatemagasinet Sorgenfri for Club4-avsløringen», skriver juryen i begrunnelsen.

Thomas Tangen er i dag nyhetsjournalist i Nidaros.

«Gjengangerne» fra Frida Krüger, Kirsti Kringstad, Thor Amund Hagen, Petter Moen Nilsen og Ingrid Reime i NRK Trøndelag fikk hederlig omtale: «Hvorfor forgriper enkelte seg igjen og igjen på barn? Og hvor mange gjelder dette egentlig? NRKs journalister stilte ikke bare spørsmålet. Da de skjønte at ingen hadde denne oversikten, gikk de løs på den store oppgaven med å lage den selv. Serien "Gjengangerne" har gjennom systematisk innsamling og analyse av et stort antall dommer gitt oss ny og viktig innsikt både i hvor mange som blir dømt igjen og igjen, og i hvem disse gjerningspersonene er. For dette originale arbeidet, og for formidlingen av noen av historiene bak statistikken, fortjener journalistene hederlig omtale»..

Også Lajla Ellingsen, Mari By Rise, Stian Wallum, Espen Rasmussen og Jonas Nilsson i Adresseavisen fikk hederlig omtale for «Milliardjordet». Dette skriver juryen: «Politikk er makt, og makt er penger. Adresseavisen viste dette med all tydelighet i avsløringene om Kystad-saken. At journalistene har stamina til å grave videre og avdekke nye sammenhenger og et enda større tomtespill, der det står om milliarder av kroner, er imponerende. Motstanden de har møtt på veien har vært stor og kompakt. Men gjennom grundig kildejobbing og banebrytende innsynsarbeid har Adresseavisen i serien om Milliardjordet kastet lys over viktige prosesser i utviklingen av Trondheim som bysamfunn, prosesser som mange av de sentrale aktørene åpenbart helst hadde sett fikk foregå utenfor offentlighetens søkelys. For dette fortjener MIlliardjordet hederlig omtale».

Feature

«Vitenskapen bak medaljen», av Yasmin Sunde Hoel og Erlend Lånke Solbu i NRK Trøndelag får hederlig omtale. Juryen skriver: «Et fascinerende innblikk i «vinnerskallen» til en av aller største idrettsstjerner. Juryen lot seg begeistre av formidlingen av kompleks vitenskap på en forståelig måte. Samt featuresakens lekre form og bilder».

Også NRK Trøndelags «Bamselegen» får hederlig omtale: «Sykdom og smitte er skumle greier. Men det kan være litt mindre skummelt for ungene når du har både en lege, et kosedyr og en modig unge på laget. Juryen er imponert over både innholdet og produksjonen av dette innslaget, som ble stuntet under smittevernmessig svært utfordrende forhold. NRK Trøndelag får hederlig omtale for koronaepisoden av «Bamselegen», skriver juryen.

Prisvinneren er «Umistelige Mari» av Lajla Ellingsen, Mari By Rise og Randi Lillealtern i Adresseavisen.

Juryens begrunnelse: «Plutselig, alvorlig sykdom forandrer familier og setter vennskap på prøve. Dette har journalister ofte prøvd å formidle gjennom observasjon og intervju. Men da en av regionens mest markante journalister selv ble alvorlig syk, oppsto et unikt journalistisk prosjekt.

To kolleger med lang fartstid gikk inn i et helt nytt samarbeid, i en sjanger og et format de ikke har jobbet i før. En familie valgte å åpne seg helt om følelser, sorg og muligheter for et stort publikum.

Resultatet er en podkastserie som skildrer hvordan både den syke selv, familie, venner og kolleger opplever og håndterer en alvorlig kreftdiagnose. For lytteren er det en unik mulighet til å bli med både hjem i sofaen og inn i cellegiftbehandlingen. Det er sårt, vakkert og nesten umulig å skru av.

Prisen for beste featurejournalistikk går til podkasten «Umistelige Mari» laget av Mari By Rise, Lajla Ellingsen og Adresseavisen med hjelp fra Randi Lillealtern».

Hedersprisen

Kim Nygård i Adresseavisen/Dokfestivalen stakk av med årets hederspris.

Juryen skriver: «Det finnes fantastiske fagfolk, og så finnes det fantastiske ildsjeler. Noen få ganger finner du mennesker som er begge deler. En av disse heter Kim Nygård, Han har i en årrekke markert seg som en av Trøndelags beste på sitt felt, og vinner i år prisen for beste billedjournalistikk for sitt ambisiøse og tidkrevende arbeid for å dokumentere vindkraftutbygging og -motstand i Trøndelag. I tillegg er han primus motor og festivalsjef for Trondheim Dokumentarfestival - et arrangement som i en årrekke har tiltrukket seg noen av de aller beste på dokumentar-feltet og er et av de mest spennende arrangementene i den norske medie-festival-floraen. Kim Nygård får hedersprisen for sitt store pressefotografiske arbeid og viktige bidrag til pressefellesskapet i Trøndelag».