Nesten 100 smittevernsbrudd på utesteder i Trondheim: – Nå må gjestene ta seg sammen

Folk som står for tett i kø, klemming og mingling, for mange folk per bord og bord som er plassert for tett er blant gjengangerne i avviksmeldingene som kommunen har registrert på byens utesteder.

DEL

– Utelivsbransjen gjør så godt de kan. Nå må gjestene ta seg sammen, sier administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian.

I perioden fra 25. april til og med 12. juli har kommunens kontrollører notert seg 97 avvik på byens utesteder.

Seniorrådgiver i Trondheim kommune, Per Ketil Riisem, forteller at de 97 avvikene tilsvarer litt over to prosent i forhold til den totale kontrollmengden som kommunens innleide vektere har utført.

– Det tenker vi på som en lav avviksprosent, og det betyr at næringa jobber målrettet med sine tiltak, sier Riisem, som henviser videre til kommuneoverlege Tove Røsstad for ytterligere kommentarer

Blant avvikene er det blant annet registrert:

  • I 6 av de 97 avviksmeldingene mangler det tilgjengelig antibac for gjestene.
  • I 85 av de 97 tilfellene har vekterne observert brudd på 1-metersregelen inne på utestedet, enten ved mingling, for tette bord, i barkø eller på dansegulvet. I tillegg til disse 85 er det registrert flere avvik på for tett kontakt i lange køer utenfor utestedene.
  • Frem til 15. juni var det ikke lov til å være mer enn 50 personer i lokalet. Kommunen fant 6 avvik på dette før denne datoen.

Ved flere tilfeller har kontrollørene sjekket samme utested flere ganger, for å se om det har vært bedring i forholdene det ble meldt avvik for den første gangen.

Blant annet var det kontroll ved ett utested på Solsiden 25. april, der det ble påpekt at gjester satt rygg mot rygg på noen bord. På kontrollen dagen etter ble samme avvik meldt igjen.

Flere utesteder i byen har fått avviksmeldinger.

«80-100 personer befant seg på serveringsstedet da vekter var innom. […] Folk stod som sild i tønne, det stod 20+ personer tett foran bardisken. Vekter måtte skvise seg gjennom mengden og det var umulig å ikke berøre/presse seg gjennom folk for å gå gjennom lokalet, fra bar til toalett, fra bord til bar. Hele lokalet var pakket med folk. Vekter ville anbefalt max 30-40 personer i lokalet med tanke på smittevern».

«[…] Folk holdt ikke anbefalte råd om 1 meters avstand. Observerte personer som gikk på tvers av lokalet og blandet seg med andre grupper uten noe som helst tegn til å vise hensyn til myndighetenes råd om avstand eller smittevern. Det ble observert personer som klemte hverandre og danset tett sammen. Rundt DJen sin bås hang det også personer, og det ble observert personer som gikk inn til DJen. […] Vekter tok en beslutning om at her var det egentlig bare å forlate stedet og kontakte politiet. […]»

«Det ble også observert mye mingling på stedet, mellom bordene og trengsel foran bardisken. Folk klemmer, håndhilser og innleder fysisk kontakt. Da vekter skulle gå forbi baren var det trangt å passere og vanskelig å få avstand til folk. Vekter informerte ansatt om observasjonen og utelivsvektere på stedet. Ansatt sier at folk har sluttet å bry seg. De forsøker å påminne folk men sier at det ikke er lett».

Serveringssteder med matservering har hatt lov til å holde åpent gjennom hele koronatiden, men mange har likevel sett seg nødt til å stenge i en periode. Fra 1. juni kunne serveringssteder uten matservering åpne opp igjen, men kun med maks 50 gjester. Fra 15. juni har det vært tillatt med inntil 200 gjester.

– Gjestene må ta seg sammen

Berit Rian i Næringsforeningen sier at utelivsbransjen gjør så godt de kan, og mener at det er gjestene som ikke respekterer reglene.

– Utelivsbransjen blir oppgitte når de må være «politi». Nå må gjestene ta seg sammen. Det er utelivsbransjen det går ut over, sier hun.

Hun presiserer at smittevernreglene gjelder enda, og at det ikke er avblåst selv om barer, restauranter og andre utesteder har åpnet opp for gjester igjen i større grad enn tidligere.

– Utelivet er opptatt av å være en seriøs bransje, og de har vært opptatt av å følge smittevernreglene fra dag én. De er redde for at hvis ikke folk tar seg sammen, kan det bli ytterligere restriksjoner.

Bare denne siste helgen ble det registrert 8 ulike avvik, på 8 forskjellige serveringssteder.

– Alle slapper av

Kommuneoverlege Tove Røsstad mener at 97 avvik ikke er stort, men advarer likevel om å «gi blaffen» i smittevernreglene.

– Da det var veldig varmt var det mange avvik, men det er stort sett et par uker hvor det har vært mye, eller har det vært lite og relativt bagatellmessig, sier hun.

Samtidig understreker hun at det finnes utfordringer rundt smittevernet på byen, og dette tror hun henger sammen med at for folk flest er dette en annerledes måte å være ute på byen på.

– Gjengangerne er at det sitter mange ved et bord, for eksempel flere enn fem som har vært anbefalt. Mingling er også en utfordring, mange gjester holder seg ikke til bordet sitt. Det rapporteres også til dels om kø ved baren, siden enkelte har bestillingen i baren, og ikke minst kø utenfor utestedet.

Kommuneoverlege Tove Røsstad.

Kommuneoverlege Tove Røsstad. Foto:

– I noen av avvikene beskriver vekterne at det virker som at folk har begynt å slappe av. Et sted er det for eksempel beskrevet at det så ut som en vanlig fredagskveld på nattklubb. Hvordan er opplevelsen din med tanke på folks bevissthet til smittevernreglene?

– Jeg opplever at de begynner å slappe av. Og det gjør vi alle sammen. Men det er forskjell på å slappe av og gi fullstendig blaffen. Det som er jokeren her er om vi får smitte inn til byen. Vi har ikke hatt smittespredning siden 29.mai, men vi har hatt smitte her og hatt folk som kommer til byen og har vært smittet. Det må vi forvente fremover, sier Røsstad og henviser til et par uker gammelt smittetilfelle fra Sverige og Portugal og inn til Trondheim.

– Flaks at ingen var smittet

– Hvor lett er det å bli smittet på et utested?

– Det kommer helt an på hvordan folk oppfører seg. Da vi fikk smitten inn i Norge, så var mange smittet på et utested i Østerrike hvor det var det kjempefullt og halloi, og kelneren måtte heve stemmen og bruke en fløyte for å få folk til å flytte seg. Det var sild i tønne. Der ble det smittet kolossalt mange, og i et følge på 11 stykker fikk 10 smittede. Den ellevte som ikke hadde vært på utestedet ble ikke smittet, forklarer Røsstad.

– I et av avvikene fra Trondheim er det beskrevet fra vekteren at folk sto, som du sier, som sild i tønne?

– Ja, det er ikke bra. Da er det bare flaks at det ikke var noen som var smitteførende der. Hvis ikke ville folk blitt smittet. Det er jo et mer alvorlig avvik, når det blir så fullt som at folk står i sild i tønne. Der var det for mye folk til at man klarte å holde avstand, forteller Røsstad, som kjenner til det aktuelle avviket.

– Gjør de ansatte på utestedene en god nok jobb?

– Spørs hva som er godt nok. De forsøker, men så er det forskjell på utestedene. Noen er nok hakket mer seriøse enn andre, og kreative og flinke til å få til gode løsninger. Inntrykket vårt er at utestedene tar dette seriøst, men vi har ikke fullstendig oversikt over alle sammen selv om Securitas tar sine stikkprøver.

Røsstad forteller at kommunen og utelivet nå samarbeider om en ny og lokal veileder.

– Den er litt mer konkret på enkelte av rådene som har vært vanskelige, som for eksempel hvor mange man skal være rundt ett bord. En utfordring er hvor tett man skal sitte rundt et bord, og der sier jo de nasjonale anbefalingene og reglene at de som bor i samme husstand godt kan sitte tett. Andre bør sitte med en meters mellomrom. Utestedene skal legge til rette for det hvis man vil sitte med anbefalt avstand, men om gjestene selv tar det ansvaret, slipper de ansatte den invaderende utspørringen om man tilhører samme husstand, forteller Røsstad.

Artikkeltags