Den assisterende helsedirektøren ser nå med uro på den nye virusvarianten B. 1.1.529.

– Det er for tidlig å si hvordan denne nye virusvarianten vil spre seg, og i hvilken grad den påvirke oss i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Men vi må være forberedt på at den kan få betydning og legge planer ut fra det. Og det er et arbeid vi gjør fortløpende, allerede i dag.

Sprer seg raskt

Den nye virusvarianten sprer seg nå raskt i Guateng-provinsen i Sør-Afrika. Ifølge Nakstad gjelder dette særlig i studentmiljøer.

– Det som er bekymringsfullt, er at den har utkonkurrert deltavarianten på kort tid i denne regionen, sier Nakstad.

Samtidig har varianten mutasjoner som er forenlige med økt smittsomhet.

– Det dreier seg om minst 30 mutasjoner i spikeproteinet, hvorav 10 påvirker reseptorbindingsstedet og antakelig forklarer den økte smittsomheten, påpeker Nakstad.

Det som derimot er usikkert, er om den nye varianten vil gjøre folk sykere enn tidligere varianter, og om vaksinene vil virke dårligere på den.

– Dette blir kartlagt intensivt i Sør-Afrika, sier Nakstad.

– Kanskje får vi vite mer de neste to ukene om vaksineeffekt og sykelighet.

Kan utkonkurrere delta

Nakstad understreker at det ikke er sikkert at den nye varianten vil spre seg veldig raskt globalt.

– Men det er sannsynlig at den nå fins i flere land enn vi er klar over. Hvis den er vesentlig mer smittsom, så vil den antakelig utkonkurrere deltavarianten i stadig flere land, sier Nakstad til NTB.

Helsetoppen påpeker at vi har vært i lignende situasjoner før – både da alfavarianten kom og da deltavarianten kom.

– Det er ikke overraskende at det kommer mutasjoner som endrer egenskaper ved viruset på denne måten. Men det er for tidlig å si om dette vil påvirke koronahåndteringen i verden, og det er for tidlig å si om vaksineeffekt og innleggelser vil bli påvirket hvis dette nye viruset sprer seg, forklarer han.

Usikkerhet om vaksineeffekt

I et intervju med NRK understreker Nakstad at det ikke er sikkert at B. 1.1.529 gjør folk sykere.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han til NRK.

Det samme påpeker han overfor NTB:

– Det er ikke sikkert at vaksineeffekten endrer seg vesentlig med denne nye mutasjonen, fastslår Nakstad.

– Men antakelig er det en generell økt smittsomhet med den nye varianten, siden den åpenbart har utkonkurrert delta ganske raskt, sier han.

Vil ha karantene eller flystans

Norge bør innføre karantene eller flystans fra land sør i Afrika på lik linje som EU, Storbritannia og Italia, mener Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

EU-kommisjonen foreslo tidligere fredag stans i all flytrafikk fra land sør i Afrika i forbindelse med den nye koronavirusvarianten som er oppdaget i området.

Storbritannia, Italia og Tyskland har nå innført dette.

– På to uker har den nye varianten blitt dominerende i disse landene, det viser at tiden er helt avgjørende for å stoppe mutanten, sier Ropstad, som nå er partiets justispolitiske talsperson.

Det er ikke direktefly fra de seks landene Sør-Afrika - Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana - til Norge.

– Ingen er trygge før alle er trygge

KrF har gjennom pandemien en rekke ganger sagt at vaksinasjonsgraden må opp i hele verden, og ikke bare i de vestlige landene. Ropstad ber Norge og andre høyinntektsland om å sørge for at flere vaksiner nå går til de afrikanske landene.

– Egoisme er det den beste oppskriften for å forlenge pandemien, ikke å stoppe den. Ingen er trygge før alle er trygge, sier han.

(©NTB)