Gå til sidens hovedinnhold

Nå har Trøndelag blitt oransje

Torsdag oppdaterte det europeiske smittevernbyrået ECDC sitt smittekart. Flere norske fylker har gått fra å være grønne til å bli oransje.

Fylkene som nå har endret farge til oransje på smittekartet er Troms og Finnmark og Trøndelag. Fra før av var det kun Rogaland og Agder som var oransje.

Fargene bestemmes etter antall smittede per innbygger og hvor mange tester som er positive. Det sier overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til NRK.

– Det er en klassifisering som de europeiske myndighetene gjør av alle fylker og land i Europa, med tanke på at noen land vil bruke det når de lager reiseregler, sier Aavitsland til NRK.

Dette har det å si for trøndere

Aavitsland forklarer at det ikke er av stor betydning at fylket har blitt oransje. Først og fremst har det betydning for nordmenn som reiser fra oransje land inn til land eller fylker som har egne regler for dem som kommer fra oransje områder.

Fargeklassifiseringen beregnes etter fargene grønn, oransje, rød og mørkerød. Grønn farge gir fri reise innad i Schengen og Storbritannia uten karantene.

Dersom man kommer fra et oransje, rødt eller mørkerødt land, må man i karantene dersom man ikke er fullvaksinert.

Kommentarer til denne saken