Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Dramatikken i den trønderske valgkampen kommer til å vare helt inn til mållinja: På den helt ferske målingen fra Trønder-Avisa er MDGs Ask Ibsen Lindal inne på direktemandat fra Sør-Trøndelag, mens Senterpartiet, som i lang tid har ligget an til å kapre to mandater, kun får ett. Dermed blir Heidi Greni vs. Ask Ibsen Lindal i sør, og ikke minst trippelkampen om mandat mellom H, Ap og Sp i Nord-Trøndelag, noen av de mest spennende sluttspurtene i norsk politikk.
Men samtidig som kandidatene skal presse seg for det siste av krefter i kampen om stortingsmandatene, blir det politikerfri sone i Trønderdebatt denne siste valgkamphelgen (!).
- LES I TRØNDER-AVISA (+): Dødt løp i Nord-Trøndelag fire dager før valget
- LES I TRØNDER-AVISA (+): Sjokkresultat i Sør-Trøndelag: Nytt parti er inne på Stortinget
I år gikk startskuddet for den trønderske valgkampen med landets lengste politiske debatt, «monsterdebatten» på Mausund. Sytten toppkandidater fra ni partier kastet seg inn i fem timers politisk tevling, og der ble lista lagt: Korona skal ikke være noen hindring, valgkampen i Trøndelag skal ut til folk og være så tilgjengelig så mulig.
Vi har fulgt opp med kulturdebatt i samarbeid med Pstereo og Tempo, og nå denne uken med debatt om fattigdom i samarbeid med Kirkens Bymisjon i Vår Frue kirke. Stemningen i kirkerommet bidro til en meningsutveksling der politikerne turte å tenke høyt og snakke ærlig med hverandre om politikkens muligheter og begrensninger i møte med de i samfunnet vårt som har minst. Felles for de tre debattene er ideen om at det kan være vel så interessant å høre politikere snakke ut, som å lage frenetiske avbrytelsesforestillinger for å tvinge fram «temperatur».
Se opptak: Den store Trønderdebatten
Men vår hovedgeskjeft er det publiserte ord: Bare siden de trønderske toppkandidatene møttes på Mausund, har vi publisert over 300 debattinnlegg her på Trønderdebatt.
Arbeiderpartiets Levanger-politiker Espen Leirset har vært i skattekamp mot Høyres Elin Agdestein i flere runder. Guro Angell Gimse (H) har møtt en trettenåring på stand, men samtidig utløst noe av en politisk skandale i Troms (!). Terje Settenøy fra Frp har hisset på seg politiske motstandere med sitt dypdykk i barnehagepolitikk, og varaordføreren i Levanger mener Marit Arnstad (Sp) har vært for lenge borte fra grasrota. En svært stor andel av innleggene vi har publisert i valgkampen kommer fra stortingskandidater, sametingskandidater og politiske partier.
Men selv med en så intens valgkamp som dette, består Trønderdebatts naturlov: Det er innleggene fra grasrota som vekker mest engasjement og leses av flest. Som Liv Boye Okkenhaugs kjærlighet til en svunnen NSB-æra, lærer Torun Vaagland Stavs alarm om ressurssituasjonen i Trondheimsskolen, og fagforeningen ved Nortura i Steinkjer sitt fortvilte oppgjør med trøndelagsbøndene.
Trønderdebatt skal utvide rommet for politisk debatt i Trøndelag. Politiske partier skal ikke måtte markedstilpasse sitt budskap og danse etter andres pipe for å slippe til i debattmediene med sine utspill og sine motsvar. Men samtidig tilhører jo valgkampen først og fremst velgerne, de både i og utenfor Trøndelag som er innom vår lille, nyoppstartede debattavis for å orientere seg litt mer om hva som rører seg i Trøndelag.
Og derfor stenger vi i dag slusene for partiene og stortings- og sametingskandidatene i denne omgang. Vi vil i helga vise en videoappell fra hvert av stortingspartiene, men så er det slutt. Fra i kveld og ut valgkvelden er det «vanlige folks tur», for å låne et visst partis valgkampslagord: I valgkampens siste helg er spaltene forbeholdt velgere, lag og foreninger, næringsliv og fagbevegelse.
Og grasrota: De eneste «politikerne» som slipper til i helgen er de du aldri ellers ser i avisa: I helga vil vi presentere valgkampsliterne, de som koker kaffen, står i valgboden, deler ut løpesedler og aldri kommer dit at de kan høste ære på forsiden av en avis.
Tirsdag morgen våkner alle til et nytt Storting, med alt som hører med. Uansett hvilket flertall vi får, stokkes kortene om, og nye debatter tar plassen til de etterhvert så velkjente valgkamp-talepunktene. Da skal valgkampslagordene omsettes i ekte politikk, med ekte konsekvenser. Også da blir stemmene nedenfra viktigst. Så skriv til Trønderdebatt og bidra!
