Fredag 1. juli slipper et av de siste pandemigrepene taket når en gammel avgift gjeninnføres.
Elsket av klimaaktivister og forhatt av de fleste andre: Flypassasjeravgiften fornekter seg ikke.
Avgiften ble først innført av Solberg-regjeringen i 2016, med 80 kroner per reise. Denne prisen blir værende, men med en egen sats for reiser utenfor Europa. Satsene er som følger fra og med fredag:
- 80 kroner for flyreiser i Norge og innad i Europa.
- 214 kroner for flyreiser til resten av verden.
Avgiften ble lagt på is fra 13. mars 2020, som et svar på kollapsen i flybransjen etter koronautbruddet. Dette har blitt forlenget flere ganger, men er nå slutt.
I Stortinget har Frp foreslått å utsette gjeninnføringen enda lengre, men ikke fått gehør.
– Jeg tror ikke dette vil føre til færre reiser, men det vil føre til økte kostnader for folk, på toppen av økt rente og økte priser på strøm, drivstoff og mat. Det er veldig beklagelig, og derfor foreslo Frp som eneste parti å ikke gjeninnføre den nå, sier finanspolitiker Roy Steffensen (Frp) til Nettavisen.
Under forhandlingene om statsbudsjettet for 2021, fikk Frp forhandlet fram å fjerne avgiften også for 2021. Deretter har Støre-regjeringen utsatt det igjen til 1. juli 2022.
Så langt i år har staten tapt 880 millioner kroner på å vente med å gjeninnføre flypassasjeravgiften, skriver regjeringen i statsbudsjettet.
– Toppen av frekkhet
Det kan bli et kort comeback for flypassasjeravgiften. Regjeringen har nemlig varslet at de skal legge fram en luftfartsstrategi i løpet av året, og at de her skal vurdere å erstatte flypassasjeravgiften med en ny avgift.
«Det er et mål at flypassasjeravgiften skal erstattes med en avgift som har reell klimaeffekt og bedre geografisk profil», skriver regjeringen i pressemeldingen som kunngjorde luftfartsstrategien i forrige uke.
Steffensen reagerer på erkjennelsen av at avgiften ikke har en reell klimaeffekt.
– De innrømmer at denne avgiften bare er der for å få inn penger. Det er toppen av frekkhet å late som at den er der av klimahensyn. Da burde de heller vente til de eventuelt har den nye avgiften klar, så kan vi heller ha en skikkelig debatt om det nye forslaget.
Blir reelt dyrere
I 2018 skrev Aftenposten at flypassasjeravgiften ikke førte til dyrere flybilletter for de reisende. I stedet tok selskapene hele kostanden selv. Årsaken var den sterke konkurransen mellom selskapene, og bekymringer for å miste kunder hvis man økte prisene.
Avgiften gav dårligere tilbud og hadde ingen klimaeffekt, mente flyselskapene.
Nettavisen har spurt selskapene Flyr, Norwegian og SAS om avgiften skal tas ut i økte billettpriser eller ikke. Hos Flyr merkes den allerede på prisene.
– At avgiften ville bli gjeninnført har vært kjent så de fleste billetter er solgt er med denne avgiften inkludert, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til Nettavisen.
Flyr opplyser at avgiften kommer med en merverdiavgift på 10 kroner i tillegg, som gjør avgiften til 90 kroner totalt.
Også Norwegian har tatt inn flypassasjeravgiften i sine billetter fra 1. juli, bekrefter de til Nettavisen. SAS har ikke besvart vår henvendelse.
MDG er fornøyd
– Det er et riktig grep å gjeninnføre nå som flytrafikken tar seg opp igjen, sier MDG-nestleder Ingrid Liland til Nettavisen.
– Jeg skjønner at folk er reiselystne, men hvis vi skal nå klimamålene så kan vi ikke begynne å fly helt like mye som vi gjorde før pandemien, sier hun.
– Det er bra at regjeringen vil finne en avgift som har bedre klimaeffekt. Da må de gjøre som MDG har foreslått: Øke avgiften på fly til utlandet og der det finnes alternative reisemåter, som mellom byene i Sør-Norge, samtidig som for eksempel togtilbudet blir bedre og billigere og kortbanenettet skjermes mot de høyeste avgiftene, foreslår nestlederen.
Reagerer på valgløfte
Steffensen, som sitter i finanskomiteen, peker på et tidligere valgkamputspill fra Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.
I fjor sommer var Vedum ute i NRK Nordland og fortalte om sine ønsker for kortbanenettet, som er de samfunnskritiske Widerøe-rutene i Nord-Norge som ikke kan overleve uten statlige subsidier.
Vedum foreslo å halvere prisene på disse rutene. Dette vil koste mellom 400 og 450 millioner kroner i året, estimerte han.
– Dette er en kjempestor distriktssatsing som binder Norge sammen, sa han til NRK den gang.
Denne satsningen har så langt latt vente på seg. Frp har ikke støttet dette priskuttet på kortbanenettet, men Steffensen mener det er påfallende at finansministeren i stedet skrur opp prisene.
– Vedum lovet billigere flybilletter, samt at flypassasjeravgiften skulle begraves. Nå blir det dyrere å fly, samtidig som regjeringen jobber med en ny flypassasjeravgift. De som stemte på Vedum for å få billigere flybilletter har all grunn til å føle seg lurt, sier han.
– Jeg skjønner at SV ønsker dette. De har foreslått at det skal være enda dyrere, men Sp gikk til valg på å gjøre det billigere å fly, fortsetter Steffensen og nevner regjeringens budsjettpartner SV.
Vedum er forelagt kritikken og Nettavisen har vært i kontakt med finansdepartementet siden onsdag morgen for å få et svar fra finansministeren. Det har ennå ikke lykkes Nettavisen å få svar.

Økende smitte i Trondheim: – Man skal ha respekt for denne sykdommen

Reagerer kraftig på kutt i busstilbudet: – Kan føre til at flere velger bilen
_1.jpeg?chk=EF1370)