Nidaros skrev fredag at åtte personer var satt i karantene etter mistanke om omikron-smitte i Trondheim.

Nå har tallet økt til 17.

Det bekrefter fungerende kommuneoverlege, Elizabeth Kimbell, til Nidaros mandag.

– Per nå sitter 17 personer i karantene. Vi har dem under lupen og følger dem opp. De har vært nærkontakt til en smittet. Av de 17 har to personer testet positivt på en PCR-test. Prøvene blir nøye analysert, sier fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell til Nidaros.

Hun sier videre at en av prøvene har kommet tilbake fra analysen.

– Det var deltavarianten. Men vi venter på svar på den andre prøven, fortsetter hun.

Det betyr at det per nå, ikke er påvist omikron-smitte i Trondheim.

Gammel kjenning

Som kjent har de nasjonale føringene endret seg underveis i pandemien. Før var det TISK-strategien som gjaldt. Da med testing, isolasjon, smittesporing og karantenesetting. Denne ble avløst av en forenklet form for smittesporing, nedjustert TISK, i september, men er nå hentet fram igjen.

– Med personer vi mistenker kan være smittet av omikron er det klassisk TISK-strategi som gjelder. Disse 17 personene er meldt inn til oss fra FHI via flysporing eller annen smittesporing. Vi smittesporer og gjør TISK etter gammeldags metode. Når det er sannsynlig eller sterk mistanke om omikron-smitte, setter vi også husstandsmedlemmer i karantene mens vi venter på svar, forklarer Kimbell.

Dette vet vi om omikron-varianten

Omikron ble først oppdaget i en prøve tatt 9. november i Sør-Afrika. I tillegg er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og flere europeiske land, inkludert Norge.

Varianten har 32 endringer i spike-proteinet. Det kan ha noe å si for hvor smittsomt det er og hvor god den er på å omgå vaksinebeskyttelsen.

FHI vurderer at det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten. Så langt er det lite sannsynlig at den gir mer alvorlig sykdom.

Det er ikke kjent hvor effektive vaksinene som finnes i dag er mot Omikron-varianten. Alle vaksineprodusentene jobber med å tilpasse vaksinene til den nye mutasjonen.

Kilde: FHI

100 i karantene etter konferanse

Søndag ble det kjent at bydel Vestre Aker i Oslo har satt 100 personer i karantene etter at det brøt ut smitte på en konferanse i november. Det mistenkes også omikron.

– Så langt er 7 deltakere påvist smittet. Foreløpig screening viser «sannsynlig omikron» i flere av prøvesvarene, men endelig resultatene fra sekvenseringen er ikke klar, skriver kommunikasjonssjef i helseetaten i Oslo, Christian Ekker Larsen, i en pressemelding søndag ettermiddag.

De smittede kommer enn så lenge fra seks forskjellige kommuner i Viken, Oslo, Innlandet, Trøndelag og Nordland og Troms og Finnmark.

– Siden det er mistanke om omikron følges krav til isolasjon og karantene som gjelder for omikron, presiseres det.

Alle de involverte kommunene samarbeider nå tett med Folkehelseinstituttet om oppfølging av utbruddet.

Fakta om den nye koronavarianten omikron

* Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.

* Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november.

* Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.

* WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.

* Ifølge Sør-Afrikas National Institute for Communicable Diseases (NICD) er det foreløpig ikke rapportert om noen uvanlige symptomer blant personer smittet av den nye varianten. Flere smittede er symptomfrie.

* Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.

* Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.

* I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.

* Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: NTB, WHO, AFP, regjeringen