(Trønderdebatt)

Det er bare knapt et år siden fotballdommer Tom Harald Hagen åpnet opp om legningen sin. – Jeg føler tiden er moden, sa han den gangen. Den svenske fotballspilleren Albin Ekdal, landslagsspiller og proff i italienske serie A, var inne på noe av det samme når han 2019 tok til orde for de usynlige i internasjonal elitefotball: Åpent homoseksuelle spillere.

En tsunami av homofobe kommentarer og hat skyllet over Ekdal som følge, og både Ekdals klubb Sampdoria og det svenske fotballforbundet fikk gå ut offentlig med støtteerklæringer. Noen ganger ser det ut til at fansen av en av vår tids største kultur- og idrettsfenomener, fotballen, er like progressive som en læstadianerforsamling.

Eller knølene. Vikjennerdem fra debattene «hvorfor er det ikke lov å si n-ordet lenger, jeg er ikke rasist», «kvinner kan gjerne være feminister, men hvorfor må dere være så sinte» og «jeg hater krenkehysteri, jeg bruker bare ytringsfriheten min». Knølene er de som sto igjen på holdeplassen når bussen med nye tider kjørte forbi. Det er de som må være stille og lytte ekstra godt til fotballdommer Hagen, Albin Ekdal, LGBTQ+ og oss som støtter dem.

Det er 2021. EM er i full gang og LGBTQ+ og fotballen møtes til ny dyst. Regnbuens folk som ønsker å markere for bevisstgjøring, mot diskriminering vs. ledelsen av den internasjonale toppfotballen som… ikke vil la dem?

For mye politikk! kunne UEFA hilse og si når tyskerne ville lyse opp Allianz Arena i Pride-fargene. Tiden er kanskje ikke moden likevel, for å åpne for markeringer om mangfold og inkludering i fotballens verden som omhandler noe annet enn den viktige kampen mot rasisme? Som jo presis som homohets og diskriminering ikke er politikk i det hele tatt, men ett spørsmål om menneskelige rettigheter. Nei vel?

Det tiden heldigvis alltid er moden for, er eldre menns meninger. Hele intervjuet med Åge Hareide den 24. juni er som en stor gubbefelle. Ingen kan bli overrasket over at en snart 68-årig heterofil mann, som tilbragt det meste av livet sitt mellom innsiden av en svett garderobe, fotballbanen og sponsormiddager med andre 60-årige heterofile menn, ikke synes at en Pride-markering har noe med fotball å gjøre. Pride-markeringer er nettopp laget for å vekke sånne som dem. Det handler om synlighet og aksept for LGBTQ-personer i majoritetssamfunnet. En kamp for likestilling og menneskeverd. En kamp for å bli sett, respektert og godtatt. I forlengelsen en kamp for frihet og demokrati

Jeg skjønner de som går lei kommersialiseringen av Pride. Når hvert eneste suppe- og saftbrand fargelegger reklamen sin med en regnbue for å vinne markedsandeler. Når det handler om penger og varemerkebygging, ikke om hva de faktisk gjør for å forhindre diskriminering av skeive i sin organisasjon og ellers. Kapitalismen er en slange med mange hatter. Akkurat nå har den kledd seg i en med alle regnbuens farger. Kanskje det er slangen Hareide egentlig tenker på når han sier «politikk»? Dette maset fra alle kanter om regnbue og politikk og potitt og tull. Du kan ikke en gang vippse noen uten at den forbanna regnbuen kommer opp.

Jeg vet ikke. Men jeg vet at debatten om mangfold og likestilling er viktig og aktuell til alle tider. I samfunnet. I fotballen. På grasrotnivå, rundt middagsbordene. På UEFAs kontorer og i hver eneste fotballgarderobe der noen fortsatt ikke tør å vise hvem de elsker. Men pass dere for slangen og sørg for at organisasjoner som UEFA ikke bare kler seg ut i regnbuehatten når det passer dem, og fortsetter med å være knøler resten av året.