Gå til sidens hovedinnhold

Mariia vant årets bykunstnerstipend

Trondheim kommune har delt ut kunststipender på til sammen 830.000 kroner.

I en seanse på Dokkhuset tirsdag kveld Trondheim kommunes kulturstipender delt ut, og årets bykunstner ble offentliggjort.

I en pressemelding fra kommunen kommer det fram at den unge maleren Mariaa Drachuck er mottaker av bykunstnerstipendet 2021.

Hun har en bachelor fra universitet i Kiev og en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim (2018), og kommunen skriver at hun allerede har en imponerende karriere. I 2019 hadde hun sin første soloutstilling ved Babel visningsrom for kunst, og debuterte i høstutstillingen året etter.

Denne høsten har hun også et utsmykkingsoppdrag i kommunens ordning for kunst i offentlige rom (KIOR), knyttet til arenabygget i Granåsen.

Trondheim kommunes bykunstnerstipend er på 250.000 kroner og ble delt ut for sjette gang tirsdag.

– Trondheim er en rik kulturby. De siste årene har den nasjonale kulturindeksen dokumentert at vi står sterkere på kulturfeltet enn mange tenker over. Vi må skape anledninger til å løfte fram de dyktige utøverne vi har, vise dem fram og gi dem anerkjennelse for prestasjonene. Denne kvelden gjør vi nettopp det, sier kultur- og idrettsdirektør Ola By Rise i pressemeldingen.

Etablererstipendene på 100.000 kroner hver ble tildelt musiker Maria Norseth Garli og billedkunstner Agniezka Foltyn.

Kulturlegatet på 50.000 kroner gis til forfatter og billedkunstner Heidi-Anett Haugen, mens kulturstipendene på 35.000 kroner er tildelt åtte kunstnere innen ulike utrykksformer: Komponist Kim Andre Arnesen, kunstner, kurator og produsent Carlos Alberto Correia, forfatter og billedkunstner Martine Grande, billedkunstner Martin Palmer, dansekunstner Anna Thu Schmidt, fotokunstner Yanir Shani, musiker, komponist og arrangør Udi Shlomo og musiker og komponist Håkon Magnar Skogstad.

Kulturstipend Ramallah på 50.000 kroner er tildelt kunstner Berke Ince.

Stipendkomiteen i år har bestått av Arnhild Staal Pettersen, Kristin Reigstad, Per Kristian Nygård, Asieh Amini og Svein Inge Sæther.

Kommentarer til denne saken