Det har vært noen tunge år for DJ og popartist Marie Sahba fra Trondheim. Ikke bare gjorde pandemien at alle turneene ble stoppet. Faren har også i flere år kjempet mot kreften, og gikk i 2021 bort.
Parallelt med dette, har Marie jobbet med en EP – «AZERI BABY» – som på alle måter tar inn over seg kulturen fra farens opprinnelsessted i Nord-Iran. Til å hjelpe seg, har hun fått musikere som spiller de tradisjonelle instrumentene santur og saz, fra henholdsvis Iran og Tyrkia.
– Sykdommen forsterket det
– Faren din gikk bort i fjor, er det derfor du har valgt å gå så vidt sterkt tilbake til røttene, musikalsk?
– Det er nok en kombinasjon. Ønsket har vært der lenge. Faren min var syk i flere år, men jeg følte ikke at det var så mye på grunn av sykdommen at jeg startet med dette, men det ble nok forsterket av det. Det ble ekstra spesielt da pappa gikk bort – tematikken ble fort endret da, sier Marie.
– Var han også musiker?
– Verken mor eller far er musikere, men begge ungene ble det. Mor hørte på vestlig pop og faren min lyttet til persisk, azerisk og tyrkisk musikk. Merker at det resonnerer best for meg når de to verdenene møtes, sier hun.
Familiær suksess internasjonalt
Broren, Benjamin Sahba, er også låtskriver, produsent og artist, og har hatt stor suksess i utlandet under artistnavnet Refuzion. Han har også bidratt på EP-en, og er en Marie innimellom samarbeider med.
– Benjamin er veldig allsidig, og gjør masse forskjellig. Han har blant annet spilt på Tomorrowland-festivalen flere år på rad og lager musikk innen en rekke sjangre, sier Marie.
– Klump i halsen hver gang jeg synger den
Han er ikke den eneste fra familien som bidrar på EP-en. På låten «Fall Apart» er teksten resitering av et gammelt persisk ordtak fra faren.
– Det må føles sterkt å høre på det nå, med tanke på at han gikk bort måneden etter?
– Jeg får klump i halsen hver gang jeg synger den. Har faktisk lurt på hvordan jeg skal kunne opptre med den. Det er personlig og nært. Jeg lager alltid musikk for at noe skal uttrykkes, men har flere ganger villet legge bort hele prosjektet. Er nå glad for at han på et vis kan leve videre gjennom sangen. Jeg er opptatt av at han ikke skal glemmes.
– I utgangspunktet har jeg lett for å gråte, så jeg var spent på intervjurunden nå, hvor jeg skulle prate om det, sier Sahba.
– Du tar i bruk tradisjonelle instrumenter som santur og saz, og har fått med musikere fra Nord-Iran og Tyrkia. Det høres ut som om du mer og mer beveger deg over i world music?
– Jeg føler også at det går mer i den retningen. Jeg har puslet med det lenge, og har hatt behov for å utforske det. Det blir også elementer av det på albumet, men der blir det mer klubbete. Jeg har behov for at det skal være mer livlig, ler hun.
– Jeg så det tyrkiske elektronikabandet Insanlar bruke saz under Insomnia-festivalen i helga, og har også sett at Public Image Ltd. bruker instrumentet hyppig live. Det er forbausende tilpasningsdyktig.
– Det er det jeg synes er morsomt med tyrkisk musikk – at popmusikken er så preget av tradisjonsmusikken. Vi merker at det har blitt behov for å høre ekte instrumenter i popen her til lands også, etter år med mye programmerte ting. Vi ser at gitar også har kommet inn som element i mye av det.
Avicii brukt som referanse
– Avicii har gjort ting i denne gata.
– Pussig at du skulle nevne ham. Avicii sin låt, «Tough Love», er en vi bruker som referanselåt for albumet jeg jobber med nå. Det er artig når store artister bruker slikt i musikken sin. Det resonnerer særlig godt med meg, som har vokst opp i skjæringslinjen, sier hun.
– Vil det etniske sporet være noe du kommer til å følge videre, eller var det bare et prosjekt for EP-en?
– Jeg kommer absolutt til å fortsette med det. Albumet blir en videreføring av EP-en. Jeg har bare behov for å gjøre det livligere, ler Marie.
– Blir det sånn at de etniske innslagene er med og åpner opp dører for deg i nye markeder?
– Allerede har jeg flest lyttere og mest etterspørsler fra Tyrkia. Jeg spilte i Istanbul i september, og spilling i landet gir mening på flere måter for meg. Faren min bodde der før han kom til Norge. Og jeg føler meg tyrkisk, uten å være det, sier Sahba.
Kan ikke tenke på om fansen liker det
– Du har bevegd deg et stykke musikalsk – fra «Out of Control» til «AZERI BABY» – du er ikke redd for at de som likte deg sist skal ramle av?
– Tanken har streifet meg. Men så har jeg tenkt at det er mange artister jeg har fulgt opp gjennom, og noen ganger tar de en ny retning, og jeg elsker det. Andre ganger, står jeg av, og blir heller «med» på neste album igjen.
– Jeg gikk mange runder med meg selv. Det blir ikke bra musikk, hvis man først skal veie om folk vil like det. Jeg har god tro på at det blir godt tatt imot uansett. EP-en har spor som er mer preget av den østlige tradisjonsmusikken, men fortsatt er den ganske vestlig.
Har fortsatt tett kontakt med Iran
– Du har røtter fra Iran, og der skjer det utrolig spennende ting om dagen. Hvordan forholder du deg til kvinneopprøret som pågår?
– Det føles spesielt viktig nå å hedre røttene og den rike kulturen som er i Iran, sier Marie.
– Har du hatt mye kontakt med Iran, i det siste?
– Fysisk har jeg ikke vært der siden før korona. Det har rett og slett ikke vært mulig. Men jeg har mye kontakt med familien på telefon, sier hun.
– Hva er de videre planene for karrieren? Blir det turné med musikere?
– Planen er en turné i Tyrkia på nyåret, og jeg har da med meg band. Tar med noen musikere herfra, og noen som er bosatt der. Majoriteten av lytterne er jo i Tyrkia. Etter det, er planen å gjøre ferdig albumet. Og så blir det litt DJing i tillegg. Det er den mest lekne siden av det jeg driver med.
– Blir det da mulig for folk i hjembyen din å få oppleve deg?
– Ja. Det er ikke noe som er offentlig ennå, men det blir i alle fall Trondheim-spilling.

Nesten fire år etter at Odin forsvant, fikk de se hva politiet har gjort: – Vi er dypt uenige i vurderingene
Vil straffe eiere som lar verneverdige bygg forfalle – men vet ikke hvordan: – Kan man bruke branntilsyn?
