Nettavisen:

TABELLTIPS OBOS-LIGAEN 15. plass: Raufoss

Suksesstreneren Christian Johnsen er borte, og ting har igjen måtte startes litt fra «scratch» i Raufoss.

En som derimot er tilbake og klar for å få ut sitt potensial er Andreas Helmersen, som forrige sesong var på utlån i Hødd og PostNord-ligaen.

Det hele endte med opprykk til nivå to, men det tidligere stortalentet skal i 2023 tre på seg den gule og svarte trøyen igjen. Han har vært gjennom et skademareritt uten like de siste årene, etter at han som 17-åring ble hausset opp som «et av landets største spisstalenter» i Rosenborg.

Nå har han endelig fått gjennomført en god treningsvinter, og ryktene skal ha det til at han ser bedre ut enn noen gang.

Nettavisen spår en tøff sesong for Raufoss i Obos-ligaen, og har plassert laget på en 15. plass.

Dette er spisshåpet, Andreas Helmersen:

– Du er tilbake i Raufoss igjen. Hvordan er følelsen før en ny sesong?

– Det er faktisk min første oppkjøring der kroppen spiller på lag, og jeg har unngått skader. I fjor begynte jeg å slite med lysken og fant ut at det var «Gilmore's groin», som på norsk kalles idrettsbrokk, og i 2021 hadde jeg ikke spilt fotball på nærmere to år. Den oppkjøringen ble dermed også amputert for å øke belastningen forsiktig. Det er derfor en stor glede at det endelig ser ut til å fungere igjen.

– Hvilke grep har du tatt for å kunne si det i dag?

– For min del har det handlet om tålmodighet, og ikke risikere noe. Jeg kjenner jo kroppen min ganske godt nå, så da handler det heller om å slippe opp litt i de periodene det er mye trening. Over tid har jeg hatt et fornuftig forhold til treningsmengde og kamper, for å verne om kroppen best mulig for å spille så mye som mulig.

– Hvordan vil du beskrive fjorårssesongen, som endte med opprykk på lån i Hødd?

– 2022 startet tøft med lyskeproblemene og lite spilletid i Raufoss, som gjorde at det trengte et lite miljøskifte. Da fant jeg Hødd som virket ypperlig for min del, og det viste seg jo at det stemte. Jeg hadde en formidabel avslutning på sesongen, og kronet det hele med opprykk. Den opplevelsen var helt magisk, så det var virkelig stort å oppleve.

– Det har jo vært mange brutale år for deg. Hvordan har det vært å stå i det over en så lang periode?

– Jeg startet helvete da jeg var 17 år, og har vel aldri helt kommet ut av det igjen. Det dukket opp nye skader og større tilbakefall, som resulterte i flere alvorlige operasjoner. For min del har det selvfølgelig vært veldig tøft å stå i dette, men jeg har også lært meg selv å kjenne. Jeg begynte å jakte mestring i hverdagen, og da ble «gymmen» en redning for min del. Hvis ikke jeg hadde gjort det, hadde jeg nok ikke spilt fotball i dag. For der fikk jeg tankene over på litt andre ting, som har gjort meg veldig sterk mentalt.

– Noen karrierer får stempelet som «hva det kunne blitt uten skadene». Føler du at din er ferd med å ende opp som et slikt eksempel?

– Det er det vel ikke noe tvil om. Noe som naturligvis er utrolig kjipt å føle på, når man vet hvilket potensial jeg har i meg. Nå har det blitt «satt på vent» i så mange år, så det er klart den tanken har streifet meg flere ganger. Jeg har en stor vilje til å spille fotball og få til det alle har trodd jeg skulle klare, men så sier kneet mitt «nei» gang på gang. Det skaper jo en frustrasjon i hverdagen min.

– Er det dette uforløste potensialet som fortsatt driver deg?

– Jeg har jo tenkt tanken om å gi meg flere ganger, og får jo ofte spørsmålet fra venner og familie om «hvorfor gidder du å holde på fortsatt». Men jeg føler at jeg har noe oppgjort i fotballen, og et nivå som fortsatt kan blomstre med litt flyt. Det er den lysten til å vise meg fram som har drevet meg lenge, og nå føler jeg nesten at karrieren har fått en liten restart. Nå er det mye som stemmer, så jeg gleder meg veldig til sesongstart.

Helmersen var en del Rosenborg-generasjonen som blant annet inneholdt Ola Solbakken (Roma), Olaus Skarsem (RBK), Erlend Dahl Reitan (RBK) og Vegard Erlien (Tromsø).

Nå ser han kompisene leve ut fotballdrømmen på en høyere nivå enn han selv, til tross for at han muligens var ansett som et større talent.

– Hvordan er det å følge karrierene til dine tidligere lagkamerater?

– Jeg synes det bare er utrolig gøy, for jeg unner jo naturligvis alle kompisene mine suksess og ønsker dem det beste. Det er ganske spesielt at jeg har spilt med de guttene der, også havner en av dem i Roma med en trener som José Mourinho. Det viser jo at det mulig å få det til, så det er veldig kult. Jeg liker jo å dagdrømme om hvor jeg hadde vært uten skadene, men er ikke noe bitterhet at de har kommet lenger enn meg av den grunn.

– Etter flere år i Rosenborg måtte du jo ta turen videre. Hva husker du fra den beskjeden?

– Det var jo et slag i trynet. Jeg skadet menisken i Odd, og spørsmålene fra Rosenborg begynte å komme om man egentlig var litt ferdig med å prøve. Men jeg var fortsatt veldig klar for å prøve én siste gang. Det hadde derimot ikke de i tankene, så det var selvfølgelig veldig tungt. Etter en tid kom telefonen fra Christian Johnsen og Raufoss, og jeg tok den muligheten.

– Dere går løs på en sesong uten «mirakelmannen» Christian Johnsen. Hvordan har laget taklet det?

– Vi har jo for vane å ha mye utskiftninger, men jeg synes at gjengen her har respondert godt på det nye systemet vi har satt i gang. Folk er jo veldig spent på å se hvordan vi skal hevde oss i ligaen, men det er en stor positivitet i gruppa og rundt det som kommer. Vi er godt forberedt, og gleder oss veldig til det som kommer, avslutter ham.

Se Ranheim og Rosenborg direkte i år med +Alt

I år kan du som abonnent se samtlige av Ranheims kamper i OBOS-ligaen og utvalgte RBK-kamper på Nidaros.

Alt du må gjøre er å oppgradere abonnementet ditt til +alt. Dette koster 150 kroner ekstra i måneden, og da får du tilgang til alle kampene i OBOS-ligaen, utvalgte kamper med Rosenborg i Eliteserien, all direktesendt sport på Direktesport, tilgang på samtlige av Amedias lokalaviser og mye mer.

Gå til denne siden for å oppgradere ditt abonnement til +Alt.

Overganger:

INN:

Andreas Klausen Helmersen (tilbake til Hødd etter lån)

Adrian Olsen Teigen (Levanger)

Simen Bakkemyr Hagbø (Levanger)

Andreas Østerud (Gjøvik-Lyn)

Kodjo Somesi (FK Toten)

Jamal Deen Haruna (Accra Great Olympics)

Loris Mettler (Lleida Esportiu)

UT:

Markus Seehusen Karlsbakk (tilbake til Aalesund etter lån)

Enoch Banza (lån til JäPS, Finland ut sesongen)

Tobias Flem (lån til Brattvåg ut sesongen)

Rino Lund Johnsen (kontrakt utgått)

Amund Møllerhagen (Brattvåg)

Mame Mor Ndiaye (kontrakt utgått)

Emile Noe Dadjo (kontrakt utgått)

Tobias Sagstuen Andersen (lagt opp)

Teodor Berg Haltvik (KFUM)

Treningskamper:

13. januar: Raufoss – Elverum – 7–1

21. januar: Raufoss – Brumunddal – 5–1

24. januar: Raufoss – FK Toten – 4–1

28. januar: Raufoss – Skeid – 3–0

2. februar: Raufoss – Gjøvik Lyn – 4–1

9. februar: Strømsgodset – Raufoss – 2–0

11. februar: Raufoss – Grorud – 3–2

18. februar: Raufoss – Ull/Kisa – 6–0

22. februar: Vålerenga – Raufoss – 2–1

26. februar: Raufoss – Bærum – 2–2

5. mars: Raufoss – Tromsdalen – 1–0

8. mars: Raufoss – FC Polyssia – 1–2

21. mars: Raufoss – HamKam – 3–0

26. mars: Raufoss – Sogndal 0–0