I februar i år hadde den tiltalte mannen i 20-årene besøk av en venn og hans kamerat i leiligheten sin på Ranheim, da politiet ved to anledninger i løpet av helgen måtte rykke ut.

Første gang, fredag kveld, var det tiltalte selv som ringte politiet, på grunn av fornærmedes opptreden. Da tok politiet med seg fornærmede.

Dagen etter var han imidlertid på plass i leiligheten igjen, og denne dagen var det fornærmede som måtte ringe politiet, etter å ha blitt knivstukket. Han ble skadet i hendelsen, men ikke livstruende.

«Rent lykketreff at tiltalte ikke forvoldte større skader på fornærmede. Han stakk mot fornærmedes overkropp, like over hjertet hans, og benyttet stor kraft ved stikket», vurderer retten.

Vitne: – Farlig når tiltalte blir sint

Politiet etterforsket lenge saken som et drapsforsøk, men tok ut tiltale for grov kroppsskade mot mannen i 20-årene.

Da partene møttes i Trøndelag tingrett i begynnelsen av juni, var de uenige om hva som hadde skjedd i forkant av knivstikkingen, ifølge dommen.

– Det er veldig farlig når tiltalte blir sint, forklarte deres felles venn, som var vitne til hendelsen, i retten.

Tiltalte selv hevdet at han aldri stakk kniven mot fornærmede, men at fornærmede nærmest gikk på kniven idet han gjorde et slags utfall eller tilnærming mot tiltalte.

Han beskrev at han holdt knivet i et overhåndsgrep med høyre hånd, med knivbladet rettet mot fornærmede, men at han aldri veivet med kniven eller forsøkte å stikke fornærmede.

Fornærmede forklarte i politiavhør dagen etter knivstikkingen at tiltalte fektet med kniven gjentatte ganger, og stakk ham i overkroppen med stor kraft. I retten endret han imidlertid forklaring. Der sa han at tiltalte skal ha vært uforsiktig, og aldri mente å knivstikke ham.

Det trodde imidlertid ikke retten på.

– Fester ingen lit

Dette var verken et uhell eller som et ledd i en nødvergehandling fra tiltaltes side, og tiltalte handlet forsettlig, er Trøndelag tingrett overbevist om.

De fester ingen lit til at fornærmede selv skal ha presset seg mot knivbladet, slik tiltalte forklarte.

Retten mener videre at uenighetene mellom de to i forkant, som dreide seg om en mobiltelefon, var rusutløst fyllerør. Alle de tre i leiligheten ruset seg denne lørdagen, ifølge dommen.

Truet kjøpmann med barberblad

Knivstikkingen er bare en av flere forhold som mannen i 20-årene ble dømt for.

Ved to anledninger i fjor høst truet han samme kjøpmann på en dagligvarebutikk. Begge gangene hadde han tatt med seg øl ut av butikken uten å betale for seg, og da han ble konfrontert med dette, truet han kjøpmannen. Den første gangen holdt han et barberblad foran vedkommende.

Mannen erkjente straffskyld for begge disse forholdene.

Han erkjente også straffskyld for å ha truet ansatte ved Frelsesarmeens Rusomsorg. I tillegg dømmes han for vold mot en butikkansatt på en dagligvarebutikk.

Han ble også frifunnet for to poster i tiltalen, som omhandlet et ran på en Rema-butikk samt trusler mot et botiltak.

Tiltalte er tidligere straffet, men for forhold av mindre alvorlig karakter. Erkjennelsen for noen av postene, teller i formildende retning når retten bestemmer hvilken straff mannen skal få, men i dommen trekkes også fram at tiltalte i hovedsak ikke har latt seg avhøre av politiet under etterforskningen.

Mannen dømmes til fengsel i ett år og tre måneder. Da har han fått én til to måneders fradrag på grunn av tilståelsene. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i sin egen leilighet i februar, og disse 117 dagene trekkes derfor fra den totale tiden han må sone i fengsel.