Etter en lang, tørr periode i Trøndelag og Trondheim, har nedbøren nå begynt å melde seg. Onsdag kveld kom den i form av snø i Trondheim.

Kanskje litt overraskende, siden meteorologen varslet regn onsdag kveld og værvarselet ikke meldte om snø før tirsdag neste uke.

– Litt julestemning, eller, spør vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør.

– Det ligger rester av en front, egentlig stort sett vest for Trondheim, mest langs kysten, men også noe inne ved Trondheim og sørover. Men det er noen litt kraftigere byger ute ved Ørland, som er på vei inn mot Trondheim, så det kan godt finne på å komme litt de nærmeste timene. Det er også mulig det kommer en ny runde i løpet av natta, sier Skattør.

– Våkner vi til snøkaos?

– Det spørs hva dere definerer som snøkaos! Hvis det trengs 10 centimeter, så tviler jeg litt, sier meteorologen og ler.

Hun medgir likevel at det lokalt kan bli glatte veier torsdag morgen. Nidaros har allerede fått tips om småglatte veier i Byåsen-området.

– Det kan være temperaturen går litt ned i natt, at det blir glatt på grunn av det. Utover morgendagen ser vi stort sett ut til å ligge litt over null grader, før vi fredag og lørdag nok er under null gjennom hele døgnet, sier Skattør.

Klar oppfordring

Fredag og lørdag blir det oppholdsvær, samtidig som temperaturen synker. Søndag kommer det nedbør som ligger på grensa mellom snø og regn, avhengig av temperaturene.

– Mest sannsynlig snø, kanskje sludd etter hvert, sier Skattør.

Langtidsvarselet viser at det siste halvdel av neste uke også skal snø.

Trafikkoperatør Linn Nilsen er på jobb på Tiller og så årets første snøfall på vei dit. Så langt har det ikke kommet noen meldinger om glatte veier i Trondheim, men hun har en oppfordring før morgendagen, skulle det bli glatt:

– Tilpass farten etter forholdene, ha riktige dekk, ta det med ro og ta tida til hjelp.

Torsdag morgen sier trafikkoperatør Stian Gullvåg at det har kommet noen meldinger fra bilister på Byåsen og Fosen.

– De etterspør strøing i form av sand eller salt. Men det har vært relativt stille i natt fra trondheimsområdet. Det har heller ikke vært noen hendelser knyttet til været eller føret, sier han til Nidaros.

På kamera på Vegtrafikksentralen ser han bygevær på Melhus like før klokken halv syv.

– Det snør på Melhus, så et lite felt er på tur nordover nå. Det kan ligge litt snø på sideareal og mindre småveier, men hovedveinettet skal være bart, sier Gullvåg.

Faren avtar

Grunnen til at temperaturene nå faller, er et høytrykk som kommer inn fra øst og tar med seg kaldere luft fra kontinentet. Det vil føre til en tørrere og kaldere værtype de neste dagene.

De gode nyhetene med at temperaturen faller, er at farevarselet for gress og lyngbrann mest sannsynlig fjernes fort.

Det tørre, varme været har ført til farevarsel i store deler av Trøndelag og Møre og Romsdal de siste dagene. En lyngbrann i Roan i Åfjord førte til at 27 beboere fra 17 hus måtte evakuere lørdag. På det nærmeste var brannen 50 til 100 meter fra bebyggelse.