Gå til sidens hovedinnhold

Lyn og torden i Trondheim

Sent på kvelden 2. påskedag er det registrert flere lyn i Trondheim.

Vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt forteller at det har vært en del utslag i Trondheim, og også ytre deler av Fosenhalvøya, fjordstrøkene i Nordmøre og Norskehavet.

– Det har vært mest de siste seks timene. I Trøndelag den siste timen, sier han til Nidaros i 22.15-tiden 2. påskedag.

Han forklarer bakgrunnen for tordenværet:

– Det er et lavtrykksenter over nordlige deler av Sverige, og så har du en luftstrøm som går over Barentshavet og Norskehavet, som kommer inn fra nordvest mot kysten av Møre og Romsdal. Disse luftmassene er ganske kjølig, ustabil bygeluft, og går over en relativt varm havoverflate. Det er oppskriften på lyn og torden, sier Livik.

– Kald luft som får utviklet seg over en lengre strekning, og som får et ekstra løft når det treffer land, gjør at bevegelsene blir kraftig nok til at det dannes lyn.

Meteorologen påpeker at vinteren er høysesong for lyn og torden i kyststrøkene, mens indre deler av Trøndelag har en del tordenvær på sommerstid.

– Men det begynner å bli ganske sent på sesongen. Det er nok mer vanlig i november og desember.

Livik forteller at tordenværet ser ut til å gi seg først i Trøndelag.

– Det vil vare utover natta, men gir seg først i Trøndelag, og så trolig i morgentimene på Nordmøre. Men det er mulighet for at det kan komme tilbake midten på dagen igjen tirsdag, påpeker han.

Kommentarer til denne saken