Gå til sidens hovedinnhold

Leter etter omikron i Trondheim – dette har de funnet

Har analysert flere titalls prøver.

Ifølge kommuneoverlege Tove Røsstad mistenkte man fredag omikron-smitte i Trondheim. Etter at ni personer har vært nærkontakter til en omikron-positiv har én av de fått påvist covid-19, mens de åtte andre er i karantene og venter på svar.

Overlege i medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital, Andreas Christensen, forteller at de har undersøkt flere prøver fredag og den siste tiden. Så langt er det kun påvist delta-varianten.

– Vi har analysert rundt 60 prøver. Omikron fortsatt ikke påvist i Trøndelag, skriver han i en SMS.

Les også

Jobber med å etablere en ny metode for å fange opp omikron: – Vår plan er å teste alle positive

Han skriver videre at det i utgangspunktet ikke blir flere undersøkelser i helgen.

– Karantene- og isolasjonstiden ivaretar dette igjennom helgen for dem som har vært på reiser til steder med omikron. Til uka vil vi undersøke alle som får påvist koronavirus uavhengig av reisehistorie.

Den nye koronamutasjonen omikron skal være mer smittsom enn delta-varianten, som allerede er en svært smittsom variant av viruset.

Det er strengere karantene- og isolasjonsregler for personer hvor man mistenker omikron-smitte:

  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Kommentarer til denne saken