Norges kandidat Filip August Bendi kom på andreplass i kokkekonkurransen Bocuse d'Or, som gikk av stabelen i franske Lyon i helga.

Det ble kunngjort i en premiereseremoni på mandag.

– Det har vært en reise. Det har tatt noen år å komme hit og det har vært en fantastisk erfaring, sa Bendi da han mottok prisen.

– Teamet har vært helt fantastisk. Jeg er glad og stolt. Takk for konkurransen, fortsatte han.

Søndag fikk det norske laget i oppgave å først presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. Deretter skulle de presentere en fatrett basert på skotsk breiflabb, blåskjell og kamskjell.

Laget tok selv med seg norske rødbeter og vintereddiker fra Hasle gård i Østfold og kinaskokk fra Gyda gård i Rogaland.

I oktober 2021 ble Filip August Bendi Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or.

I mars 2022 kvalifiserte han og Team Norway seg til verdensfinalen, med bronse i europamesterskapet i Budapest.

Flere fra Trondheim markerte seg

På det norske laget har Bendi blant annet med seg commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Sistnevnte driver Speilsalen.

Leon Haarberg Nilsen fra Trondheim ble også kåret til årets beste commis i den internasjonale kokkekonkurransen.

En commis er et ungt talent (under 23 år) som assisterer kandidaten i en kokkekonkurranse.

Etter kokkeskolen på Strinda Videregående, hadde Leon læretiden på Michelin-restauranten Speilsalen. Han er nå ansatt ved Thon Hotels. Som commis under Bocuse d’Or Europe i Budapest i fjor, bidro han til at Filip August Bendi og resten av laget hentet hjem bronsemedaljen.

Fakta om Bocuse d’Or 2023

* Verdensfinalen i kokkekunst arrangeres i franske Lyon 22. og 23. januar.

* Team Norway konkurrerer søndag, og er første lag ut. De begynner klokka 8.

* Klokka 12.55 skal laget presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. 13.30 presenterer de en fatrett basert skotsk breiflabb, blåskjell og kamskjell.

* Med seg har laget norske råvarer, inkludert rødbeter og vinterreddiker fra Hasle gård i Østfold og kinaskokk fra Gyda gård i Rogaland.

* I oktober 2021 ble Filip August Bendi Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or. Mars 2022 kvalifiserte han og Team Norway seg til verdensfinalen, med bronse i europamesterskapet i Budapest.

* Med seg har blant andre Bendi commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen.

* Premieseremonien er mandag 23. januar cirka klokka 17.45.

* Hele arrangementet strømmes hos Nordic Food Live.

(©NTB)