(Trønderdebatt)

Det flotte Adressabygget er utsmykket med ansiktene til Trondheims viktigste personer og hendelser. «Byens vakreste bildegalleri» en «snakkis», skrev Adresseavisen om sitt nye praktbygg fra kommentatorpenn i april 2015.

Adressa-a-en på bygget har til og med en kongekrone dere! Litt nonsjalant og crazy på snei. Her troner Trondheims rettelige meningskonge for bermen å beundre, like hoverende sidrumpa ved Nidelva som avisens kommentatoravdeling.

Det er ikke så ofte jeg finner noe relevant i Adressa-kommentatorenes spalter, jeg er jo verken over sytti eller født, oppvekst og bodd hele mitt liv i Trondheim. Men plutselig skjer det.

«Beskjedne kvinner er et samfunnsproblem» skriver Fredrik Skaget Øien. Det er jeg enig i. «Men jeg kan ikke annet enn skylde på kvinnene» skriver han videre. Nåvel.

Er Skaget Øien oppriktig interessert av å vite hvorfor kvinner er mer beskjedne enn menn? Eller er dette et forsøk på spissfindig humor, litt sånn nonsjalant og crazy, som kongekronen over Adressa-a-en? Det erikke godt å vite, men jeg har noen kjappe punkter til Fredrik, her jeg ligger uflidd med fettete briller i sofaen.

Kvinner er beskjedne fordi det er en av våre beste overlevelsesstrategier. Kvinner som tar plass og viser seg frem, får helt andre tilbakemeldinger og epitet enn menn.

Kvinner er for pene, for tøffe, for tykke, for sexy, for mye. Det lureste en kvinne kan gjøre for selvværet er å holde kjeft. Og jeg, til forskjell fra Skaget Øien, klandrer dem ikke. Jeg skjønner. Jeg har levd det.

Det er 2020, vi begynner å gå lei av å drive voksenopplæring for menn som fortsatt ikke skjønner hva det handler om. Først når menn tør å se seg selv i speilet og spørre: «Er jeg med på å opprettholde strukturer som hyller menn og krenker kvinner?» kan vi kanskje begynne veien videre mot full likestilling og knuse «sterke tradisjoner», sammen.

Tro meg Fredrik, kvinner kommer å slutte å være beskjedne den dagen samfunnet er trygt for oss.

Mens vi venter på det, vil jeg gjerne sende en hilsen til alle fantastiske kvinner, både de beskjedne og de skamløse, fra vokalisten Kathleen Hanna i Bikini Kill: «You're still going to get criticized, so you might as well do whatever the fuck you want».