Kvinnegruppa Ottar i harnisk etter Giske-innstilling: – Ofrer kvinner som er utsatt for trakassering til fordel for mannen

Fylkeskontakt for Kvinnegruppa Ottar i Trøndelag, Sylvi Dybvik er glad for at Giske-varslerne vil delta på seminaret.

Fylkeskontakt for Kvinnegruppa Ottar i Trøndelag, Sylvi Dybvik er glad for at Giske-varslerne vil delta på seminaret. Foto:

Trond Giske kan bli fylkesleder for Trøndelag Arbeiderparti. Det får kvinnebevegelsen til å reagere.

DEL

«Trondheim Ap går inn for Trond Giske som leder i Trøndelag Ap, dersom det er støtte for det.»

Det er vedtaket som et enstemmig Trondheim Ap-styre fattet torsdag kveld. Vedtaket er oversendt Nidaros per SMS av Trondheim Ap-leder Hanne Moe Bjørnbet.

– Må ta til motmæle

Fylkeskontakt for Kvinnegruppa Ottar i Trøndelag, Sylvi Dybvik reagerer kraftig på nyheten om at Trond Giske kan bli fylkesleder for Trøndelag Arbeiderparti.

– Dessverre er det sånn at lojaliteten til syvende og sist ikke ligger hos offeret. Man ofrer kvinner som er utsatt for trakassering til fordel for mannen. Hans kompetanse og hans innflytelse vurderes som viktigere enn å respektere kvinnene som har varslet fra om uakseptabel oppførsel, sier Dybvik.

Hun mener Giske-saken ikke er unik i så måte.

– Den føyer seg inn i rekken av ulike hendelser. Vi ser et mønster som er et uttrykk for en struktur som må bekjempes- Derfor er det viktig at man sier fra og tar til motmæle, sier hun.

Det er to år siden Arbeiderpartiet konkluderte med at deres nestleder Trond Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering og måtte gå fra alle verv.

Nå kan Giske altså gjøre politisk «comeback» og bli fylkesleder for Trøndelag Arbeiderparti.

Trondheim Ap vil ha Trond Giske som fylkesleder

Deler sin historie

Når Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten Trondheim 29. februar arrangerer #Metoo-seminar er Giske-varslerne blant foredragsholderne.

– Vi er veldig glade for at Sunniva og Line ønsker å dele sine erfaringer. De vil fokusere på hva det koster å stå fram og fortelle hva de har blitt utsatt for, sier Dybvik.

Sunniva Andreassen var 18 år gammel og AUF-politiker da Trond Giske ifølge varselet skal ha forsøkt å kysse henne mens han strøk henne oppover ryggen, på innsiden av skjorten. Også Line Oma, som var praktikant på den norske ambassaden i New Delhi i India og medlem av Arbeiderpartiet, skal ha opplevd seksuell trakassering fra den tidligere statsråden.

– Han stakk tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spurte han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sa nei til, har Oma tidligere uttalt til NRK.

Giske har beklaget upassende og ubehagelige hendelser, men også bestridt innholdet i enkelte av varslene.

Første arrangement i feministhuset

Seminaret arrangeres i byens nye feministhus i Kjøpmannsgata, og blir dermed det første arrangementet i huset.

– Det jobbes intenst for å få alt klart til arrangementet, sier Dybvik som mener det er viktig at kvinnebevegelsen i Trondheim nå har fått en arena hvor de kan møtes – og ikke minst styrke det feministiske miljøet i byen.

Seminaret vil fokusere på hvordan Metoo-bevegelsen har formet lokale miljøers forhold til seksuell trakassering og likestilling.

– Vi er opptatte av at bevegelsen ikke må legges i glemmeskuffen, og vil derfor også diskutere veien videre med våre gjester, sier Dybvik.

Med seg har de gjester fra flere ulike miljøer i byen, deriblant kvinneaktivister, studenter og frivillige, varslere, juridikere og politikere.

TV2-kommentator om dramaet i Trøndelag Ap: – Kan åpne for Giske-comeback

Nidaros har foreløpig ikke lyktes i å komme i kontakt med Ap-leder Hanne Moe Bjørnbet for ytterligere kommentarer til innstillingen om å gå inn for Giske.

Artikkeltags