Rekordhøye priser på strøm og bensin, supplert med et boligmarked i kollaps, kan drive noen hver til å foreta seg noe. Hva er mer naturlig da, enn å be om sparetips fra dem som har fått føle det aller mest på kroppen – som har blitt drevet på flukt som følge av denne forferdelige situasjonen – jeg snakker selvsagt om milliardærene.

Først kastet Bjørn Dæhlie inn håndkleet. For to dager siden måtte også Kjell Inge Røkke gråtkvalt innse at dette ikke gikk lengre. Om han aldri så mye elsket Norge – som i årtier har hjulpet ham i gang – blir Lugano i Sveits eneste utvei fremover. Han skylder på økt eiendomsskatt, men som forsker på SNF ved NHH, Ole-Andreas Elvik Næss, påpekte i en kommentar på NRK: selv om formueskatten oppgis som grunn, er det å unnslippe inntektsskatt viktigere.

«I Norge er det nå slik at bedriftseiere kan vente med å betale inntektsskatt til de tar pengene ut av selskapene sine. Det er mange gode grunner til at vi har et slikt system, blant annet gjør det at pengene enkelt kan flyttes rundt til investeringene som gir høyest avkastning. Men for at systemet skal fungere, er det nødvendig at det ikke finnes muligheter til å unngå den utsatte skatten», skriver Elvik Næss.

Han mener at Dæhlie og Røkke – sånn som systemet er i dag – ved å bo fem år i Sveits, kan ta med seg hele inntekten dit. Og siden Sveits i praksis har svært lav inntektsskatt for bedriftseiere, kan de slippe unna nesten hele skatteregningen. Det må jo ses på som en stor lettelse for oss andre – å høre at det fantes håp for våre mest skadelidende.

Les også

«Derfor må vi starte diskusjon rundt fremtiden til kongehuset nå»

Trondheims eiendomsmogul, Ivar Koteng, klarer seg såpass at han ikke har blitt drevet utenlands ennå. Med 2,6 milliarder på bok, er han rett nok bare på 157. plass over de rikeste i landet, men likevel mener han at han skal klare å «stå han av» en stund til. Uansett, blir det for vanskelig for ham å drive imperiet fra utlandet. Koteng har imidlertid stor forståelse for dem som blir tvunget i utlendighet.

«Formuesbeskatningen fører til en ond spiral som svekker egenkapitalen og dermed tryggheten for bedriften og de ansatte i selskapet», uttaler Koteng i et intervju med Nidaros torsdag. Han har medfølelse med dem som ikke har annet valg enn å utvandre.

Kaare Arnstad, som skattet nest mest i Trondheim kommune i 2020 – med 14,2 millioner kroner av en inntekt på 43,4 millioner kroner – har selv lidd så mye at han har tenkt tanken på å flytte. Han mener at det må være mulig å flytte uten at man skal bli framstilt som skatteflyktning. «Avgjørelse når det kommer til flytting kan være kompleks og ikke bare handle om skatt», sier Arnstad til Nidaros.

Les også

«Du må få deg Snapchat»

Vi kan jo gi ham rett der. Ettersom utvandringen de siste ukene utelukkende har gått til Sveits, kan det jo være at det ikke handler om skatt i det hele tatt. Kanskje Dæhlie og Røkke bare er drittlei av å hele tiden skue mot en kystlinje? Det slipper de i alle fall der.

Uansett, må noe gjøres for at ikke flere skal havne i samme uføret. Stein Erik Hagen var foregangsmann på området, og kom allerede i 2008 med sparetips i Dagens Næringsliv, for folk som måtte stramme inn livreima.

«Vi kan for eksempel bytte ut snippene og ikke hele skjorten, slik som jeg gjør», sa milliardæren til avisen, og la til at han sender skjortene sine til England. Fiffig! Ingen hadde tenkt tanken tidligere. Den matematiske kalkylen som lå bak forslaget, var det heller ingen andre som var smarte nok til å forstå.

I 2022 er det nok en gang trange tider i Holmenkollåsen. «Jeg har stengt av varmen i svømmebassenget mitt hjemme. Slik at det blir nå, hehe, kaldtvannsbasseng», sier Hagen til Dagens Næringsliv torsdag.

Les også

Fotball – den nye rikmannssporten

«Jeg kan jo dra på The Well (hotellet han eier, red. komm) og bade der, når jeg skal svømme», sier han bekymringsløst. Han sier at han også har senket temperaturen på kontoret – fra 23 til 21 grader – men mest av solidaritet. Av samme grunn mener han man kan bruke skoene og klær litt lengre. Det er tross alt krise.

Orkla-eier Stein Erik Hagens datter og sønn har for lengst bostedsadresse i «Alpe-landet», men selv forbereder han seg på tøffere tider i boligen i Holmenkollen i Oslo. Hagen er langt fra den eneste samaritanen. Denne runden har flere andre milliardærer vært rause nok og rukket ut lanken – i form av noen hjelpende råd.

Jan Petter Sissener får frem armoden ved å fortelle at strømregninga hans er på 27.000 kroner, mens pensjonen – etter skatt – bare er 17.000. «Jeg risikerer å måtte ta ned et maleri eller tre hver måned for å selge, det er ikke noe gøy», sier han. Livet er beinhardt i meglerverden.

Christian Ringnes melder at han har skrudd av mer strøm på hytta enn han pleide. Han tenker å gå ned fra 22 til 20 grader, og fremholder at dette gjør en enorm forskjell. For å kompensere, tenker han å bruke to kasjmirgensere, mot én normalt.

Skipsreder Atle Bergshaven har installert strømbesparende mekanismer, som gjør at han bruker strøm når den er billigst i løpet av døgnet. Ellers melder han at han har begynt å fylle oppvaskmaskinen og vaskemaskinen helt, før han setter den på. Og så hugger han ved. Sikkert ikke så mange som har tenkt på den muligheten.

Les også

«Tørr mus, sa du?»

Stalltipset til finansmann Robert Keith er å investere i kull. Investor Alexander Munch-Thore vil ty til sterkere virkemidler for å få bukt med strømprisene. Han mener at norske politikere burde stilles for riksrett, grunnet håndteringen av Norges energiressurser. Sist gang noen ble stilt for riksrett var i 1927.

Andre i samme, fortvilede situasjon, slår ring rundt Røkke og Dæhlie. Den tidligere Vålerenga-eieren Jon Harald Nordbrekken, har tjent noen hundre millioner kroner innen bankvirksomhet, inkasso og private helsetjenester. Nå spår han undergangen:

«Det kommer til å bli verre enn finanskrisen. Det som skjer nå går ikke over så lett (…) Vi har bare sett begynnelsen. Jeg hører ingen diskusjoner om økt arbeidsledighet. Etter jul kommer vi til å se en drøss med konkurser», advarer Nordbrekken i Dagens Næringsliv.

«Mange blir Nav-klienter for å klare seg», legger han til. «Vi håper på det beste og bur oss på det verste», som Stein Erik Hagen sier.

Noen som føler seg kallet til å starte en spleis?

Les også

«Er vi plutselig blitt de onde?»