Kripos har fått i underkant av 200 tips i perioden fra 2020 og til 2022 om barn under 13 år som har delt seksualisert materiale av seg selv.
Det kommer fram i en fersk rapport fra Kripos, som ble offentliggjort torsdag ettermiddag.
– Jeg vil si det er sjokkerende. Og jeg har jobbet lenge på fagfeltet, sier politibetjent ved Kripos’ seksjon for internettrelaterte overgrep Thale Parker til VG.
Niåringer filmer onanering
Med seksualisert innhold, mener rapporten det er videoer der barn viser seg helt, eller delvis naken på en måte som kan fremstå seksualisert. For eksempel i dans eller bevegelser.
– Materialet varierer i alvorlighetsgrad, fra dansevideoer med avkledd overkropp til videoer der barna viser kjønnsorgan eller onani. De yngste barna deler i hovedsak videoer der de viser kjønnsorgan eller rumpe, mens fra niårsalderen deler barna også videoer der de onanerer, sier politibetjent ved Kripos, Thale Parker.
De fleste barna filmer seg selv. Et mindretall av materialet viser flere barn sammen eller at et annet barn holder telefonen basert på lyd eller bevegelser.
Blant hovedfunnene i rapporten er tips om barn helt ned i femårsalderen, som har delt seksualiserte videoer offentlig. De færreste av disse er blitt forledet eller presset til dette, ifølge Kripos.
Bruker foreldrenes konto
De yngste barna bruker foreldrenes brukerkonto til deling på strømmetjenesten YouTube, mens de eldre i større grad benytter seg av TikTok.
– Flere av barna har brukernavn som framstår seksualisert eller laster opp video med seksuelt innhold i tittel eller beskrivelse, skriver de videre.
55 prosent av tipsene dreier seg om gutter, mens jenter står bak 45 prosent av tilfellene rapporten er basert på.
– Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksomme på at dette skjer, for å bevisstgjøre dem på at det kan skje med deres barn. Og vi ønsker at de tar grep som gjør at barna deres ikke kan legge ut slike videoer, sier politioverbetjent ved Kripos, Hanne Andreassen.
Kripos har derfor laget en liste med forebyggende tiltak på enheter og plattformer barn bruker:
Tenk over hvilke applikasjoner du har på dine egne enheter og ikke la barna bruke disse uten tilsyn.
Søk informasjon om plattformene du lar barna bruke og test de ut selv.
Aktiver foreldreinnstillinger og begrenset innhold-modus på plattformene.
Ikke gi applikasjonene tilgang til mikrofon og kamera med mindre du ønsker at barnet skal kunne publisere innhold.
Vurder om barna trenger være pålogget med brukerkonto.