– Det er viktig at stortingspresidenten legger alle kort på bordet, stiller opp i mediene og svarer på de spørsmål hun blir stilt, sier Asheim i en skriftlig uttalelse om saken.

Asheim mener det er «uheldig» at Hansen, som har påtatt seg ansvaret med å rydde opp i denne typen saker, må beklage få uker etter at hun er valgt selv.

– Da Stortinget åpnet i høst, var presidenten tydelig på at Stortinget må rydde opp i pendlerboligregelverket. Det er viktig at dette gjøres på en måte som er transparent, og som skaper tillit i befolkningen, sier han.

Asheim legger likevel til at Høyre på nåværende tidspunkt ikke har grunnlag for å ta stilling til spørsmålet om hvorvidt partiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

Leide hybel hos Giske

Bakteppet er avsløringer i Adresseavisen om at hun kan ha fått pendlerbolig av Stortinget i strid med reglene. Hansen bodde fra 2014 sammen med sin mann i Ski utenfor Oslo, men leide samtidig en hybel i Trondheim som hun oppga som adresse. Ski er for nært Stortinget til å gi rett til pendlerbolig.

Først i 2017 meldte Hansen flytting til Ski og sa opp pendlerboligen.

I en epost til Adresseavisen beklaget Hansen.

– Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, skrev hun.

Bør vurdere sin stilling

Onsdag har kritikken haglet mot Hansen. Frp-leder Sylvi Listhaug mener stortingspresidenten bør vurdere sin stilling.

– Hun bør vurdere sin stilling. Og vi ønsker at hun kommer til Stortinget og redegjør for saken, sier Sylvi Listhaug til NTB.

MDGs Rasmus Hansson mener Hansen bør trekke seg.

– Hun har vel ikke gjort noe mer galt enn andre, men hun sitter i landets nest høyeste verv. Den som sitter der, må ta ekstra mye ansvar og vise at nå skal vi ha slutt på den lettvinte misforståelseskulturen med privilegier på Stortinget. Hun bør vise det med å trekke seg, sier Rasmus Hansson til NRK.

Har fortsatt tillit

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har handlet i god tro i pendlerboligsaken.

– Det er en krevende sak, sier Aasrud til NTB.

– Hun har vært i god tro og ment at hun har gjort ting riktig. Så viser det seg, for henne som for mange andre, at det har vært uklart hvordan regelverket har vært å forstå, fortsetter hun.

Aasrud bekrefter overfor NTB at Arbeiderpartiet fortsatt har tillit til Hansen som stortingspresident.

– Ja, det har vi. Men det er en situasjon der det er viktig at vi får klargjort reglene.

Aasrud sier Hansen orienterte henne onsdag kveld, før Adresseavisen publiserte sin artikkel. De to snakket også sammen torsdag.

– Sånne saker er ikke bra for oss på Stortinget. Jeg skjønner at folk stiller spørsmål ved det, sier Aasrud.

Også Senterpartiet signaliserer at de fortsatt har tillit til stortingspresidenten.

– Vi registrerer at Eva Kristin Hansen har beklaget denne saken, og vi har fortsatt tillit til Hansen som stortingspresident, skriver Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, til NTB.

- Har ingen planer om å trekke meg

Eva Kristin Hansen innrømmer at hun har brutt reglene for pendlerboliger, men har ingen planer om å trekke seg som stortingspresident.

– Jeg har blitt valgt som stortingspresident med tillit i Stortinget, og har ingen planer om å gjøre noe annet, sier Hansen (Ap) til NRK.

Rasmus Hansson i MDG ba tidligere onsdag Hansen om å trekke seg, mens Frp-leder Sylvi Listhaug ba henne vurdere sin stilling.