Kraken er en mutert variant av omikronviruset, og det tekniske navnet er XBB.1.5. Varianten skal være den mest smittsomme så langt, og en beslektet variant - XBB.1.4.1 - øker i Norge, melder NRK.

XBB.1.5 har fått kallenavnet sitt etter sjømonsteret Kraken og sprer seg særlig i USA. Varianten skal være dobbelt så smittsom som den vanlige omikronvarianten, noe som har bidratt til at viruset får mye oppmerksomhet.

Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) ukesrapport for forrige uke, er det påvist to tilfeller av XBB. 1.5 i Norge – begge i Trøndelag. De to tilfellene ble påvist i Trøndelag i uke 47 og 49 i fjor.

Folkehelseinstituttet (FHI) er imidlertid ikke bekymret.

– Vi har påvist XBB.1.5 et par ganger i Norge. Vi har sett en del av andre lignende XBB-varianter uten at det har gitt særlige problemer, skriver fagdirektør Preben Aavitsland i en epost til NTB.

LES OGSÅ: NRK: 11-åring fikk brannskader da han skulle dusje etter hockeytrening

Kallenavnet har han ikke mye til overs for:

– «Kraken» er et tullete, unødvendig og uoffisielt kallenavn som bare er egnet til skape unødvendig frykt.

Han forsikrer at FHI følger situasjonen, både for XBB. 1.5 og nye varianter rundt i verden.

– Det ser ikke ut til at denne gir mer alvorlig sykdom hos dem som smittes, selv om den kanskje smitter flere. Siden den norske befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, etter at de fleste er vaksinert to-fire ganger og i tillegg har hatt korona, er vi foreløpig lite bekymret for XBB. 1.5.

Nidaros snakket tidligere torsdag med overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital, Andreas Christensen, som også mener det er lite vits å la seg skremme av virusvarianten som er oppkalt etter sjømonsteret.