Kraftig underskudd holdt på å knekke utestedet. Så fikk de uventet hjelp: – Vi er veldig heldige

REDNINGSPLANKE: Driverne av Lokal Bar i Trondheim ventet røde tall i fjor, men med et stort underskudd  og påfølgende pandemi-stenging måtte de ta en seriøs vurdering på om det var noe poeng i å gjenåpne. Stedet fikk hjelp fra flere hold og ble berget. Nå vil de forsøke minifestival og dansegulv med berøringsforbud.

REDNINGSPLANKE: Driverne av Lokal Bar i Trondheim ventet røde tall i fjor, men med et stort underskudd og påfølgende pandemi-stenging måtte de ta en seriøs vurdering på om det var noe poeng i å gjenåpne. Stedet fikk hjelp fra flere hold og ble berget. Nå vil de forsøke minifestival og dansegulv med berøringsforbud. Foto:

To gode hjelpere hjalp ferskt utested med å overleve millioner i underskudd og en pandemistenging uten statlig nødhjelp. Nå gleder sjefen seg til konserter, DJ og dansegulv med nye, strenge regler.

DEL

Konkurssjokket ser ut til å ha gitt seg for denne gang og næringslivet i Trøndelag gleder seg over hyggelige tall. Blant dem som kan puste lettere, er innehaveren av Lokal Bar – Scene – Klubb i Dronningens gate, som opplevde flere smeller på kort tid.

Nå snekres og skrues det for fullt ved utestedets fasade. Inni er baren i første etasje åpen. Klubbkjelleren kommer etter hvert, sier daglig leder Andrew Anfinnsen.

– Vi og de fleste andre står heldigvis gjennom stormen enn så lenge. Alt i alt er vi veldig heldige, mener han.

Ikke én krone fra staten

Fjorårsregnskapet til utestedet, som på papiret heter Kjempehyggelig AS, var rene sorgen. Omsetningen på nesten elleve millioner var ikke i nærheten av å dekke kostnadene.

Årsresultatet ble 5,3 millioner kroner i minus; enda verre enn 2018-underskuddet på 2,8 millioner.

Aksjekapitalen gikk tapt i 2019, og tidlig i år ble utestedet rammet av koronatiltakene. Fordi fjoråret gikk så dårlig, fikk ikke Lokal Bar én krone av de nasjonale krisepengene.

– Jeg vil si det er legitimt å ikke støtte ulønnsomme bedrifter, men for nye foretak som oss slår det uheldig ut, mener driveren.

Fant mot

Etter å ha holdt stengt nesten et halvt år, måtte det en grundig vurdering til for å se om det var forsvarlig å gjenoppta.

– Med tanke på alt vi har lagt i de første to årene, tok vi mot til oss og sa «her må det investeres,» minnes Anfinnsen.

Bedriftens eier gikk inn med mer penger og huseier Trondheim Næringsforening ga avslag i leien.

– Det kommer til å bli røde tall også i år, men vi og eieren ser dette i et langtidsperspektiv. Kulturen vi bringer, er hva som er viktig.

Ikke lov å røre

Nattklubb slik folk flest er vant til, er uaktuelt under dagens smittevernregler.

– Vi forsøker et lite rutenett på gulvet. Det er gjennomført med suksess i andre byer, og jeg tror savnet etter dansing er stort, sier utestedssjefen.

Hver person får én rute for seg selv. De blir større enn en kvadratmeter.

– Det må selvfølgelig prøvekjøres. Vi må se at folk holder seg til systemet.

– Får dere regler mot å berøre sidemann/kvinne?

– Ja, utfordringene er berøring, folk som ikke holder seg til oppsettet og bevegelser til og fra gulvet. Vi må ha en smittevernansvarlig som holder et øye på det, svarer han.

Bildet over viser et inndelt dansegulv i Oslo.

Festival

Nattklubben blir gjennomført med servering kun ved bord og med DJ som spiller klubbmusikk. Lokal Bar har også fått noe offentlig støtte til å arrangere konserter.

– Det blir en liten klubbfestival når Feminalen avholdes hos oss mot slutten av oktober, lover Anfinnsen.

Lederen for Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian, bekrefter avslaget i husleia.

– For utelivsbransjen er det tøft; de var blant de første til å stenge og de siste til å åpne. Kapasiteten er redusert og nå er det skjenkestopp fra klokken tolv. Det er meget tøffe tider for bransjen, kommenterer hun ovenfor Nidaros.

Færre går tom for penger

Næringslivet i Trøndelag er ifølge Rian robust og bredt sammensatt med mange ulike bransjer.

– Normalt rammes vi ikke så hardt under kriser.

Nasjonalt og særlig i Trøndelag merkes en kraftig nedgang i antall konkurser. Data- og analyseselskapet Bisnode mener kompensasjonsordningene har reddet mange bedrifter.

I løpet av årets åtte første måneder har 3.737 norske virksomheter gått over ende; en nedgang på 13,6 prosent fra tilsvarende periode i fjor.

Utviklingen i Trøndelag er enda hyggeligere: 53 færre konkurser enn på samme tid i fjor gir en nedgang på 16,3 prosent.

– Ordningen hvor bedriftene har fått dekket deler av sine faste kostnader ved omsetningsnedgang har vært svært vellykket. Imidlertid er ordningen avviklet fra og med september, så jeg er nok redd til at det vil medføre mange konkurser utover høsten, med flere arbeidsledige som en følge, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Lar folk betale senere

Næringslivet har flere ting å glede seg over. Antallet inkassokrav pådratt av privatpersoner i Norge falt fem prosent mellom 1. april og 1. september, sammenlignet med samme periode i fjor. Størrelsen på inkassokravene er ned 14 prosent.

Det melder inkassobyrået Lindorff.

– Vi ser at en del kreditorer, særlig i offentlig sektor, har vært tilbakeholdne med å sende inkassosaker til privatpersoner under koronautbruddet. I tillegg har det vært en utstrakt bruk av betalings- og avdragsutsettelser. Dette har ført til at lån og regninger som under normale omstendigheter ville ha gått til inkasso, ikke har gjort det ennå, sier Morten Trasti, gjeldsøkonom i Lindorff.

https://www.regnskapstall.no/widget/accounting/?id=106206667S0&graph=true&finance=true&roles=true&shareholders=true

Artikkeltags