Nedslående tall: Hver fjerde nordmann har fått smerter av hjemmekontor

SMERTEFULLT: Hjemmekontor i tre uker har gitt mange smerter i rygge og nakke, og det er flere yngre enn eldre som merker slike smerter.

SMERTEFULLT: Hjemmekontor i tre uker har gitt mange smerter i rygge og nakke, og det er flere yngre enn eldre som merker slike smerter. Foto:

Hjemmetilværelsen merkes nå på kroppen for mange.

DEL

(Nettavisen) Etter over tre uker med hjemmekontor, kommer nå baksiden fram for mange.

Hver fjerde nordmann oppgir nemlig at de har fått smerter i nakke, rygg eller lignende plager på grunn av hjemmekontor eller mer stillesittende tilværelse etter koronautbruddet, viser en undersøkelse utført av analysebyrået Opinion.

- Koronakrisen har snudd opp ned på livene vi lever og det merkes på kroppen. Arbeidstakere med hjemmekontor og personer som deler bolig med flere, kanskje med leksehjelp og stress i familien, merker at tilværelsen langt ifra er balsam for rygg og nakke, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Les også: Unngå rygg- og nakkeplager. Et råd fra eksperten overrasker (+)

Flere yngre

Det er flere kvinner enn menn som oppgir at de nå merker mer smerter i kroppen på grunn av hjemmekontor eller en mer stillesittende hverdag. 28 prosent av kvinnene oppgir dette, mens 21 prosent av mennene gjør det samme.

Få siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio.

Se video: En typisk dag på hjemmekontoret:

Og jo yngre man er, jo flere oppgir at de har fått smerter i nakke, rygg og lignende plager etter at koronaviruset kom til Norge, viser Opinionens koronabarometer.

- Hele fire av ti under 30 år, merker nå plager som rygg- og nakkesmerter. Dette handler kanskje ikke bare om uheldig sittestilling og mindre fysisk bevegelse enn vanlig, men også mer økonomiske bekymringer, sier Askheim om undersøkelsen.

Les også: Raser mot Dagbladet: - Det er en forfalskning

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av virusutbruddet.

59 prosent hjemme

Helsedirektoratet ga for over tre uker siden klare råd om at flest mulig bør benytte seg av hjemmekontor i den situasjonen landet nå står i:

«Arbeidsgivere, som har mulighet til det, bør tilrettelegge for fleksibel arbeidstid, hjemmekontor og møter via videooverføring. Dette vil bidra til å redusere antall mennesker som reiser kollektivt og som sitter i åpne kontorlandskap eller møterom samtidig. Dermed kan disse tiltakene bidra til å bremse smittespredning», skriver direktoratet på sin nettsider.

Les også: En typisk dag på hjemmekontoret: Tiden går fort når man ikke jobber

Tall fra Opinionens koronamonitor 23. mars, viste at hele 59 prosent av den norske arbeidsstyrken og 70 prosent av de som ikke var i arbeid, hadde hatt hjemmekontor eller var hjemmeværende på den tiden.

Se video: Slik er livet med hjemmekontor:

- Forventes levering

I tillegg til å jobbe hjemmefra, må foreldre følge opp egne barn som har hjemmeskole. Arbeidsgiverorganisasjonen NHO, som er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge, har påpekt at det forventes at arbeidstakere leverer hjemmefra.

- De som jobber hjemmefra er i et bestående ansettelsesforhold der det forventes at de ansatte leverer tilsvarende den stillingsprosenten de er ansatt i, sa direktør Nina Melsom i område Arbeidsliv i NHO til Nettavisen i forrige uke.

Les også: Sjekk hvem som er blitt vikar i matbutikken (+)

Hun la til at dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er viktig, og at signalene fra medlemmene var at partene finner gode løsninger.

- I noen tilfeller er det kanskje mulig å dele opp dagen med den andre forelderen eller jobbe til litt andre tider, eller man kan benytte en halv omsorgsdag og jobbe en halv dag. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan enes om hvordan dette praktisk gjøres med føring av arbeidstid. Det er viktig å holde hjulene i gang så langt det er mulig, sa Melsom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken