Gå til sidens hovedinnhold

Konkursutviklingen i 2020 – dette overrasket

Sjekk den store endringen i Trøndelag fra 2019 til 2020.

(NT24)

I året som nettopp har gått gikk 4.090 bedrifter konkurs. 1.377 ble tvangsavviklet av myndighetene.

Samlet ga dette en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 12,8 prosent sammenlignet med 2019.

Dette opplyser analyseselskapet Bisnode gjennom en pressemelding, og henviser til egne tall.

Les også

To restauranter i Midtbyen konkurs: — Situasjonen har vært veldig vanskelig

Frykter økning

– Med korona-krise i næringslivet er det svært gledelig å se at så mange bedrifter har vært reddet fra konkurs. Dette skyldes nok i stor grad støtten som gis til bedrifter fra myndighetene, samt betalingsutsettelser for offentlige avgifter, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode gjennom pressemeldingen.

Han er redd konkursene vil øke fremover:

– Mange virksomheter har slitt lenge og har måttet tære på egenkapitalen gjennom året. Krisen er ikke over, og vi frykter derfor at en del bedrifter derfor må gi opp utover våren 2021, spesielt hvis støtten fra myndighetene avvikles eller endres. Da vil vi se flere konkurser og økt arbeidsledighet som en konsekvens, sier Ruud.

I Trøndelag gikk 403 foretak konkurs i fjor, mot hele 495 i 2019. Det gir en nedgang på 18,6 prosent; noe mer enn landssnittet. For Norge som helhet var nedgangen 12,8 prosent.

Les også

Tvinges til å subsidiere sine egne konkurrenter: – Usmakelig

Styrket langs grensen

Bygg og Anlegg er normalt den mest konkursutsatte bransjen, men har opplevd en nedgang i konkursene med 18,3 prosent gjennom 2020.

Eiendomsbransjen har en nedgang på 23,3 prosent og Industri med 15,9 prosent.

Nærmest stengte grenser har medført mer handel hjemme, og det har noen bransjer nytt godt av: Engros/Agentur har hatt nedgang i konkursene på 19,9 prosent, Transport og Lagring på 15,5 prosent, og Detaljhandel på 18,3 prosent.

Les også

33-årig selger ble hyllet som ungt ledertalent. Nå er han anmeldt og risikerer konkurskarantene

Sensasjonelt

Spesielt overrasket er kredittøkonomen imidlertid over utviklingen for de bransjene som har vært mest utsatt for nedstengning og restriksjoner: Hotell og restaurant har en nedgang i konkursene i kriseåret 2020 på 0,5 prosent fra året før.

– Det er ganske sensasjonelt, slår Ruud fast.

Les også

Hotellet konkurs: – Trist

Økning i nord

Kun ett fylke har økning

Alle fylker har nedgang i konkursene i 2020, bortsett fra Troms og Finnmark. Her er det en oppgang på 13 prosent fra 2019. Nedgangen er forholdsvis liten i Oslo med -3,1 prosent og Vestfold og Telemark med -4,3 prosent, sammenlignet med de andre fylkene. Størst nedgang i konkursene finner vi i Vestland og Agder, hvor konkursene har gått ned med henholdsvis 24,2 og 22,6 prosent.

Det skriver Bisnode.

Les også

Overlevde eget opphørssalg. Nå har Håkon fylt opp lageret

Kommentarer til denne saken