– Jeg fikk vite at Håkon skulle male et portrett av meg for tre år siden, da jeg bestemte for å avslutte satsingen på landslaget. Det er en stor ære og jeg er stum av beundring over resultatet. Det er jo meg!

Det sier Marit Bjørgen i en pressemelding fra Trønderenergi. De har vært Bjørgens samarbeidspartner i ti år, og besluttet å gi henne et portrett malt av Håkon Gullvåg i gave da hun la opp. Torsdag var det dags for å avduke portrettet.

Hun hadde ikke sett portrettet selv før hun avduket det i Gullvågs atelier på Hospitalløkkan. Maleriet er på 1,40 ganger 1,40 meter, og viser Bjørgen sittende med foldede hender.

– Jeg har portrettert kjente, norske personligheter i over førti år, men har aldri før en atlet som Marit. Jeg har for eksempel malt en gående konge, men valgte å ha Marit sittende i dette maleriet, som er valgt ut som selve gaven. Men det uttrykker likevel en kraft og styrke, som representerer Marit, forklarer Gullvåg selv i pressemeldingen.

TrønderEnergis konsernsjef Ståle Gjersvold er svært fornøyd med resultatet – og ikke minst mottakerens reaksjon.

– Når Håkon takket ja til dette oppdraget, er det ingen bedre gave å gi enn et portrett som føyer henne inn i en rekke av celebre personligheter, portrettert av én av landets fremste kunstnere. Marit ble tydelig rørt, det må jeg si at jeg også ble. Avdukingen var et sterkt øyeblikk, sier Gjersvold i pressemeldingen.

Så er spørsmålet hvor Marit Bjørgen skal ha portrettet?

– Det har jeg ikke rukket å tenke så mye på, og jeg må diskutere med min mann. Men jeg vil ha det hjemme i Oslo, trolig i trappeoppgangen, sier Bjørgen i pressemeldingen.