Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen tror folk klør seg i hodet over tiltakene: – Fryktelig vanskelig å forstå

Men det er med god grunn at det nå er nye regler i Trondheim, understreker Tove Røsstad.

Hun har full forståelse for at de nye tiltakene kan være vanskelig å forstå, kommuneoverlege Tove Røsstad. Kommunen melder nemlig bare om to nye smittetilfeller torsdag.

– Er det vanskelig å kommunisere ut hvorfor vi har så strenge tiltak?

– Ja, selvfølgelig, det er fryktelig vanskelig å forstå. Det er viktig å understreke at det ikke er smittetrykket i dag som gjør at det er satt i gang så strenge tiltak.

– Det er rett og slett fordi potensialet er at dette kan bli veldig stort. Situasjonen i samfunnet i dag vet vi for lite om, den fasiten får vi om en ukes tid, sier Røsstad og forklarer at det tar tid fra man kan være smittet, til du utvikler symptomer, til du igjen tester deg og får svar.

– Plutselig har det gått en uke, sier Røsstad.

Altså frykter kommunen at flere kan gå rundt med muterte virus uten å vite det.

Den nye forskriften gjelder til 17. februar, og den kan du lese her.

Jakter flere smittekilder

– Tror du det kan være vanskelig for folk å ha tillit til tiltakene?

– Ja, det tror jeg absolutt, jeg kan skjønne at de synes dette er rart. Men, det er viktig å understreke at vi har et ekstra smittsomt virus som vi har sett har spredt seg veldig raskt andre steder. Dette er for å hindre at vi kommer i en situasjon hvor vi mister oversikt, som igjen kan føre til enda strengere tiltak.

Kommunen skriver i en pressemelding torsdag at de jakter smittekilde til ett av de to nye tilfellene. Røsstad sier det er mistanke om tilknytning til den britiske varianten.

– Våre smittesporere har flere potensielle kilder.

Det andre tilfellet knyttes til Oslo.

– Man skal være oppmerksom på å reise til områder med høyere smittetrykk. I det hele tatt er det ønsket at man begrenser reising.

Kommentarer til denne saken